ALLT OM HONUNG
Bivaxljus - ljus av bivax | ALLT OM HONUNG

Bivaxljus

Bivaxljus är de finaste ljusen som finns, det råder det ingen tvekan om, fråga vilken biodlare som helst. Här är en introduktion till bivaxljusens gyllengula och honungsdoftande värld. Lär dig om hur du kan tillverka egna ljus av bivax genom att rulla, gjuta eller stöpa. Se vilka varianter av bivaxljus som finns och vad du ska tänka på om du köper färdiga ljus.

Introduktionsfilm till hur du tillverkar bivaxljus.

Fördelar med bivaxljus

  • Bivaxljus är fint, troligtvist finast alla ljus.
  • Bivaxljus är ett mysigt pyssel i höst- och vintermörker för hela familjen.
  • Bivaxljus är traditionella ljus som använts sedan begynnelsen.
  • Miljömässigt hållbart, om bivaxet är lokalt och småskaligt.
  • Inga naturfrämmande ämnen, förutsatt att bivaxet är fritt från bekämpningsmedel, ofärgat, oparfymerat, samt att ljusveken är av naturmaterial.
  • Ett komplement till honung för biodlarens eventuella försäljning.

Vilka typer av ljus kan jag tillverka av bivax?

Bivaxljus kan delas in i följande tre kategorier av ljus som det sedan finns varianter av:

Rulla egna ljus av bivax

Rullade bivaxljus

Gör du egna bivaxljus är det enklast att rulla dom av så kallade vaxmellanväggar. Du slipper kladd, spill eller skrymmande utrustning för att smälta bivax. På kort tid skapar du ett ljus i valfri storlek. Läs mer om hur du rullar egna bivaxljus.

En nackdel med rullade bivaxljus kan vara att vaxmellanväggar kan vara dyrare än bivax i blockform om du köper dom. Ska du tillverka vaxmellanväggar med bivax från egen biodling kräver det extra utrustning som t.ex. kakgjutform, men du kan också lämna ditt bivax till vaxrenserier och få tillbaka färdiga vaxmellanväggar.

Exempel på bivaxljus du kan rulla med vaxmellanväggar:

Bivax - Bivaxljus - Gjuta ljus av bivax

Gjutna bivaxljus

Ska du gjuta ljus av bivax smälts vaxet först i smältkärl med vattenbad eller i vaxsmältare, för att sedan hällas i glasburkar eller formar preparerade med ljusvekar. En fördel med gjutna bivaxljus kan vara att du har möjlighet att skapa mer fantasifulla former och mönster på ljusen med silikonformar. Det är även enkelt att smälta om rester och misslyckade ljus till nya ljus. Läs mer om hur du gjuter bivaxljus.

Exempel på formar du kan använda till att gjuta bivaxljus:

Stöpa bivaxljus av bivax | ALLT OM HONUNG

Stöpta bivaxljus

Det går utmärkt att stöpa egna ljus av bivax. Liksom vid gjutning av bivaxljus måste bivaxet smältas i ett kärl. Den maximala höjden på stöpta bivaxljus är begränsade till höjden på kärlet du smälter bivaxet i. En fördel med stöpta ljus kan vara att de ser väldigt handgjorda gammaldagsa eller traditionella ut, om man strävar efter det. Precis som med gjutna bivaxljus är det enkelt att återanvända stumpar och spill till nya ljus. Läs mer om hur du stöper bivaxljus.

Köpa bivax för ljustillverkning

Det finns många lokala biodlare som säljer bivax från egen biodling runt om i landet. Det är där vi rekommenderar att du handlar bivax. Sträva efter att handla så direkt från biodlaren som möjligt. Undvik alla former av importerat, färgat eller parfymerat bivax på grund av vanligt förekommande bedrägerier. Se kartan med lokala biodlare och biredskapsbutiker.

Köpa färdiga bivaxljus

Det finns även många lokala biodlare som säljer bivaxljus tillverkade av eget bivax runt om i landet. Se kartan med lokala biodlare.

Renar bivaxljus rumsluften?

Ett klassiskt påstående är att jämfört med stearin och paraffin ska ljus av bivax lämna mindre skadliga ämnen i rumsluften, och ibland till och med rena rumsluften. Även om påståenden eller forskningsresultat om luftrenande egenskaper stämmer eller inte, så bör de tas med en nypa salt eftersom det fortfarande är ifråga om förbränning.

Undvik alla former av tillsatser som färger eller dofter i dina bivaxljus. Förutom bivaxet har ljusveken och ljusets sätt att brinna betydelse för förbränningen. Rök eller sot bildas också från veken när du släcker ljuset. Undvik drag på lågan och vädra ut rummet om det ryker vid släckning.

Man kan med säkerhet påstå är att bivaxljus är vackert gula och doftar gott av bivax och honung. Du tänder i första hand ett bivaxljus för att det är fint, mysigt och mer eller mindre hemgjort eller närproducerat, inte för att det ska fungera som luftrenare.

Du kan rulla, stöpa eller gjuta egna bivaxljus på ett traditionellt och miljömässigt hållbart sätt med bivax från självhushållet eller lokala biodlare, det är den största skillnaden mot petroleumbaserade, syntetiska eller batteridrivna ljus.

Att tänka på när du tillverkar ljus av bivax

  • Värm aldrig bivax direkt i ett kärl på spisen, använd vattenbad, vaxsmältare eller typ saftmaja med lös insats för bivaxet.
  • I vattenbad: smältkärlet måste stå stabilt i kastrullen med vattnet så att det inte välter.
  • Ljusvekegarn säljs i olika storlekar, börja med en tjocklek i mitten av storleksskalan för ett normaltjockt ljus eller rådgör med butiken där veken säljs.
  • Smältkärl och annan utrustning bör användas specifikt för bivax eftersom det är svårt att rengöra.
  • Skydda underlag med tidningspapper så slipper du spill, och kan samla upp och återanvända eventuellt spill.
  • Smält bivax är hett, håll nyfikna barn på säkert avstånd så att ingen bränner sig.
  • Se till att ljusen står stabilt vid tändning och glöm inte släcka ljusen när du lämnar rummet!
  • Spara stumpar och spill från ljusstakar för återbruk.


vensk honung Kläder Affischer Honungsbi | ALLT OM HONUNG Honungsbroschyr - Honung broschyr

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Följ eller kontakta oss.

error: