Gör din egen salva med bivax och vegetabilisk olja. Använd bivaxsalvan till torra händer, armbågar eller fötter. Bivaxsalva vårdar, mjukgör och ger ett skyddande skikt på huden.
Bivax
Bivax köper du hos din lokala biodlare eller biredskaphandlare. Skär bivaxet i mindre bitar eller riv vaxet för att lättare kunna mäta, dosera och smälta. Använd bara så lokalt bivax som möjligt bivax från pålitliga leverantörer. Importerat bivax har vid flera tillfällen visat sig vara falskt bivax, syntetiskt bivax eller innehålla rester av bekämpningsmedel som inte är tillåtna i Sverige.
Utrustning
Använd en smältkanna eller gamla glasburkar och kastruller till att smälta bivax. Det är mycket svårt att diska bort bivax så undvik din vanliga köksutrustning helt och hållet. Täck ytor med tidningspapper där du riskerar spill. Nätbutiker säljer salvutrustning och tillsatser som kanske inte finns i den lokala handeln.
Vegetabilisk olja
Rapsolja, olivolja, kokosolja, hampfröolja, solrosolja eller annan ekologisk, vegetabilisk olja. Olika sorters oljor kan kombineras.
Tillsatser i bivaxsalva
Att använda tillsatser i bivaxsalva är absolut inget måste, särskilt inte om du är överkänslig, men här är några exempel om du ändå vill ha det:
- Några droppar eterisk olja för doftens skull.
- Några droppar E-vitamin för längre hållbarhet.
- Örter som extrakt eller i pulverform ger doft och färg.
- Propolislösning.
- Använd aldrig paraben som tillsats, det hör inte hemma i bivaxsalva.
Ingredienser i bivaxsalva
20% bivax
80% vegetabilisk olja
Eventuella tillsatser
Gör så här
- Smält bivax och vegetabilisk olja sakta i ett vattenbad på spisen. Använd en tom glasburk och ställ i en kastrull med vatten. Koka upp vattnet och sänk ner värmen. Rör om tills bivaxet smält. Alternativt kan du använda glasburk i mikrovågsugn på låg-medelvärme under korta intervaller. Bivax brinner så lämna det inte obevakat under uppvärmningen.
- Ta ut glasburken ur vattenbadet eller mikrovågsugnen.
- Tillsätt eventuella tillsatser när salvan fått en smörig konsistens och rör om igen.
- Häll salvan i salvaburkar med lock och låt svalna. Det kan bli ett hårdare vaxskikt på salvan när den svalnar, du kan undvika det genom att röra salvan medan den stelnar, men det är inget måste.
- Långtidsförvara din bivaxsalva mörkt och svalt.
Kontrollera konsistensen i bivaxsalva
- Öka mängden bivax för fastare och hårdare, cerat-lik konsistens.
- Öka mängden olja för mjukare, smörigare konsistens.
- Är du inte nöjd med ditt första försök kan du alltså smälta om salvan och tillföra respektive olja eller bivax efter tills du har en konsistens du är nöjd med.
Hållbarhet i bivaxsalva
Långtidsförvara salva av bivax mörkt och svalt, gärna i kylskåp. Bivaxsalvan är bäst före ungefär 6 månader vid sval förvaring, med E-vitamin håller den kanske 12 månader. Men bivaxsalva behöver inte vara oanvändbar för att den blivit gammal, den kan fortfarande vara utmärkt till att smörja in t.ex. trädetaljer, skinn eller textil.
Allergi
Om du får någon reaktion på huden ska du sluta använda salvan. Det kan vara bivaxet eller övriga tillsatser som du reagerar på.