ALLT OM HONUNG
Foto: Shutterstock

Bra växter att odla för eget te

En varm kopp te är en bra början på dagen, och ett stillsamt avslut på kvällen. Det finns téer som piggar upp och varianter som lugnar ned. Många téer skickas från andra sidan jorden för att hamna i din kopp vilket leder till en hel del utsläpp samt att det är svårt att kontrollera arbetarnas rättigheter och förhållanden på arbetsplatsen. Då är det bättre och mer miljövänligt (och kul!) att odla ditt eget té direkt i trädgården. En annan klar fördel är att du lockar bin och pollinerande insekter till din trädgård och gynnar eventuella bisamhällen du har som biodlare. Gillar du att söta ditt te så gör du det naturligtvis bäst med en sked honung.

Örtté

Vill du odla ett gott örté finns det massor med fina, ettåriga växter att sålla bland. Kamomill (Matricaria chamomilla) är ett perfekt kvällsté som lugnar och värmer. Blommorna är som sagt ettåriga men växer snabbt så du hinner får en ny skörd varje år. Hos Impecta kan du köpa frön som sås direkt på friland. Blomman ska inte blandas ihop med prästkragar, de har samma utseende men kamomillen har en upphöjd mittdisk.

Mynta ger en uppfriskande smak i ett té och är otroligt lätt att odla. Du kan köpa en en kruka mynta på matbutiken och sätta i jorden. Dock är det bäst att odla mynta i en kruka eller pallkrage, den är så frodig att den gärna tar över och sprider sig! Hos Impecta finns annars flera fröer av olika myntor att välja mellan. T.ex. Grönmynta, Pepparmynta eller Citrontemynta är lämpliga att brygga te på.

Ett annat alternativ är att brygga på blommor istället för blad. Hibiskusblomman (Rosellhibiskus Hibiscus sabdariffa) blir ett välsmakande té som gärna avnjuts med lite honung. Dock kräver arten växthus då Sverige är för kallt. Blommorna ska torkas men resten av stammen och bladen behöver inte gå förlorade. Stammen används i Västafrika för att göra rep och bladen kan liknas vid spenat och passar utmärkt i en sallad!

Grönt och Svart té

Den klassiska tébusken är egentligen ett träd som kan bli upp till 100 år gammalt. Den odlas kommersiellt framförallt i Indien och Kina men även England och Gotland har börjat odla eget té. Fördelen med busken/trädet är att den föredrar lite kallare klimat och växer gärna i bergsluttningar, två saker som Sverige har gott om! Den trivs bäst i lite surare jord och förökas med sticklingar. I Sverige säljs den oftast bara under namnet “tebuske” men det riktiga namnet att söka efter är Camellia sinensis, som finns hos Impecta. Grönt té kallas blad som är inte oxiderat och Svart té kallas det när bladen oxiderats och tappat sin gröna färg.

Rooibos

Ett rött té som inte kommer från en traditionell tebuske. Rooibos (Aspalathus linearis) är nästan synonymt med rött té då det är den enda busken som används för att framställa denna typ av té. Rooibos innehåller inget koffein, ett mjukt té som du lämpligtvis kan dricka på eftermiddagen och kvällen. Rooibos växer i Sydafrika och passar inte i Sveriges klimat.

Andra växter för eget té

Många växter kanske du redan har i trädgården eller i din omgivning. Prova att brygga té av blommor från lindljung, fläder. Blad av svarta vinbär, citronmeliss, spansk körvel eller libbsticka blir också jättegott té. Ta en färsk kvist med blad och/eller blommor (beroende på växt) och lägg i uppkokat vatten. Eller låt bladen torka på utbrett tidningspapper, förvara i burk med lock så har du tillgång till eget té under vintern.

Honungsbroschyr - Honung broschyr

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM HONUNG™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Läs mer

error: