ALLT OM HONUNG
Srirachasås recept - Het chilisås med honung | ALLT OM HONUNG

Het chilisås med honung

Recept på extra het sås med chili och honung. Du kan välja att antingen göra en snabb chilisås eller sås i asiatisk stil typ Sriracha som får fermenteras under några dagar, se anvisningar i flikarna nedan. Använd såsen direkt på rätter eller som smaksättare i t.ex. grytor.

Anpassa mängden chili till glasflaskan eller glasburken du ska förvara såsen i. Kombinera olika sorters chilipeppar om du har, eller så som du föredrar. Använd cirka 3% salt och 5% honung i för hållande till vikten av hackad chili och vitlök som används. Till den lilla flaskan på bilden ovan höftade vi och använda ungefär 7 stora och 3 små chilifrukter, 3 klyftor vitlök, 1 nypa salt, 1 tsk honung och 3 msk vinäger. Du kan bearbeta chilin med matberedare, stavmixer, blender eller mortel om du föredrar det.

Ingredienser

Gör så här (välj typ av recept)

  1. Anpassa mängden chili till glasflaskan eller glasburken du ska förvara såsen i.
  2. Skär bort skaft och dela chilifrukterna på längden, rensa bort fröna om du inte vill ha med dom, och skär i mindre bitar.
  3. Skala och hacka vitlök.
  4. Mixa chili och vitlök grovt tillsammans med salt och honung.
  5. Tillsätt vinäger efter smak och mixa slätt.
  6. Låt koka upp under omrörning i en kastrull. Smaka av med mer vinäger, salt eller honung vid behov.
  7. Häll i ren glasflaska eller glasburk och sätt på kork eller lock.
  8. Låt såsen svalna och förvara i kylskåp. Chilisåsen håller cirka 1-3 månader i kylen, dofta och smaka som vanligt innan användning.
  1. Anpassa mängden chili till glasflaskan eller glasburken du ska förvara såsen i.
  2. Skär bort skaft och dela chilifrukterna på längden, rensa bort fröna om du inte vill ha med dom, och skär i mindre bitar.
  3. Skala och hacka vitlök.
  4. Mixa chili och vitlök grovt tillsammans med salt och honung.
  5. Häll chiliblandningen i en glasburk och platta till i botten på en ren glasburk.
  6. Sätt på en jäsduk med gummisnodd.
  7. Låt mogna ca 3-7 dagar i rumstemperatur.
  8. Tillsätt vinäger efter smak.
  9. Mixa slätt och koka upp under omrörning i kastrull.
  10. Häll i ren glasflaska eller glasburk och sätt på kork eller lock.
  11. Låt såsen svalna och förvara i kylskåp. Chilisåsen håller cirka 1-3 månader i kylen, dofta och smaka som vanligt innan användning.

PS. Letar du efter en vanlig tomatsås att smaksätta med chili finns ett recept med honung på denna sida.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: