Recept på extra het sås med chili och honung. Du kan välja att antingen göra en snabb chilisås eller sås i asiatisk stil typ Sriracha som får fermenteras under några dagar, se anvisningar i flikarna nedan. Använd såsen direkt på rätter eller som smaksättare i t.ex. grytor.
Anpassa mängden chili till glasflaskan eller glasburken du ska förvara såsen i. Kombinera olika sorters chilipeppar om du har, eller så som du föredrar. Använd cirka 3% salt och 5% honung i för hållande till vikten av hackad chili och vitlök som används. Till den lilla flaskan på bilden ovan höftade vi och använda ungefär 7 stora och 3 små chilifrukter, 3 klyftor vitlök, 1 nypa salt, 1 tsk honung och 3 msk vinäger. Du kan bearbeta chilin med matberedare, stavmixer, blender eller mortel om du föredrar det.
Ingredienser
- Chilifrukt och vitlök, ca 92%
- Salt, ca 3%
- Honung, ca 5%, använd gärna en mörkare sort typ sensommarhonung, bladhonung/skogshonung eller ljunghonung
- Vinäger, efter smak
Gör så här (välj typ av recept)
- Anpassa mängden chili till glasflaskan eller glasburken du ska förvara såsen i.
- Skär bort skaft och dela chilifrukterna på längden, rensa bort fröna om du inte vill ha med dom, och skär i mindre bitar.
- Skala och hacka vitlök.
- Mixa chili och vitlök grovt tillsammans med salt och honung.
- Tillsätt vinäger efter smak och mixa slätt.
- Låt koka upp under omrörning i en kastrull. Smaka av med mer vinäger, salt eller honung vid behov.
- Häll i ren glasflaska eller glasburk och sätt på kork eller lock.
- Låt såsen svalna och förvara i kylskåp. Chilisåsen håller cirka 1-3 månader i kylen, dofta och smaka som vanligt innan användning.
- Anpassa mängden chili till glasflaskan eller glasburken du ska förvara såsen i.
- Skär bort skaft och dela chilifrukterna på längden, rensa bort fröna om du inte vill ha med dom, och skär i mindre bitar.
- Skala och hacka vitlök.
- Mixa chili och vitlök grovt tillsammans med salt och honung.
- Häll chiliblandningen i en glasburk och platta till i botten på en ren glasburk.
- Sätt på en jäsduk med gummisnodd.
- Låt mogna ca 3-7 dagar i rumstemperatur.
- Tillsätt vinäger efter smak.
- Mixa slätt och koka upp under omrörning i kastrull.
- Häll i ren glasflaska eller glasburk och sätt på kork eller lock.
- Låt såsen svalna och förvara i kylskåp. Chilisåsen håller cirka 1-3 månader i kylen, dofta och smaka som vanligt innan användning.
PS. Letar du efter en vanlig tomatsås att smaksätta med chili finns ett recept med honung på denna sida.








