ALLT OM HONUNG
Pepparkaksbröd med honung

Pepparkaksbröd med honung

Juligt matbröd med honung och pepparkakssmak. Underbart gott med smör, en stark ost och/eller honung.

Ingredienser

  • 100 g honung
  • 100 g smör
  • 50 g socker
  • 1 ägg
  • 200 g vetemjöl
  • 100 g russin
  • 35 g torkade fikon eller aprikoser, skurna i bitar
  • 35 g mald mandel
  • 1 påse pepparkakskrydda (eller 1 tsk kanel, 1 tsk kardemumma, 1 tsk ingefära, 1 tsk malda nejlikor)
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1 1/4 dl öl
  • Smör och skorpmjöl till ugnsform

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Värm honung smörig om den är fast.
  3. Lägg rumsvarmt smör i en bunke. Häll över honung , tillsätt socker och strö över kryddor. Rör om ordentligt.
  4. Tillsätt ägg, torkad frukt och mald mandel.
  5. Lös upp bikarbonat i öl och häll i degen. Blanda ner mjöl sist.
  6. Fördela degen i en smord och bröad form.
  7. Grädda nedre delen av ugnen i ca 1 timme och 45 min.
  8. Prova brödet med en sticka. Om det inte kladdar är brödet färdigt att ta ut.
  9. Låt svalna i formen innan det stjälps upp på galler.
  10. Låt sedan brödet kallna under en duk.
  11. Servera med smör, en stark ost och/eller honung.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: