För många biodlare är naturell honung utan tillsatser det enda riktiga, och det är nära på en dödssynd att förstöra den unika honungen genom att blanda i främmande tillsatser. Men att smaksätta honung kan definitivt ha sin charm och vi som nyttjar honung i köket gör ju nästintill samma sak i diverse recept.
Men det är viktigt förstå att; Om honung har smaksatts eller blandats ut med något annat än honung får den inte längre kallas honung eller säljas som honung, eftersom tillsatser gör att den räknas som en sammansatt produkt. Honung kan bara vara 100% honung! Du får heller inte blanda t.ex. hallon och honung och sedan kalla det för hallonhonung.
Så här kan du smaksätta honung
- Värm honung i vattenbad. För att bevara nyttigheterna i honungen bör du inte värma honungen för mycket, max 35-45° räcker. Läs om hur du värmer honung här.
- Tillsätt önskad färsk eller torkad smaksättare. Låt dra på svag värme ca 10 min.
- Du kan lämna smaksättaren i honungen eller sila från den om du fyller honungen i ett annat kärl.
- Låt svalna och förvara i glasburk med lock.
- Smaksätter honung med till exempel några droppar essens eller eterisk olja, likör eller annan sprit med smak. Rör då ner smaksättningen strax innan honungen förses med lock.
Fler exempel på smaksättare
- Kanelstång eller malen kanel
- Ingefära eller malen ingefära
- Sjärnanis
- Timjan
- Rosmarin
- Lavendel
- En bit fin chocklad, krossad
- Torkad frukt
- Nötter eller frön
- Mynta eller pepparmyntsolja
- Citron eller lime, 1 msk pressad saft
- Konjak, rom, punsch eller wisky, 1 tsk