ALLT OM HONUNG
Rapshonung - Honung - Sorthonung

Rapshonung

Rapshonung är blomspecifik sorthonung av nektar från växten raps. I jordbruksområden där raps odlas på stora fält kan biodlare få betydande skördar av rapshonung. Rapshonung kan också vara en del i allmän sorthonung för säsong som t.ex. Försommarhonung, Högsommarhonung eller Sommarhonung.

Rapshonungens smak

Rapshonung har mild smak, ej aromatisk.

Rapshonungens färg

Rapshonungens färg är nästan vit.

Rapshonungens konsistens

Rapshonung kristalliserar lätt och får små kristaller på grund av hög halt av druvsocker. För att rapshonungen skall bli mjuk och krämig måste biodlaren röra den väl. Skördar inte biodlaren rapshonungen i tid så kan den kristallisera/kandera (stelna) i vaxkakorna och omöjlig att slunga. Då kan honungen separeras från bivaxet i vaxsmältare eller vattenbad. Vaxkakor med kristalliserad honung kan även lagras och ges som drivfoder till bisamhällen på våren.

Regler och kontroll

För att honung skall få kallas ”Rapshonung” krävs en pollenhalt på över 50% från rapsblomman. För beteckningar som t.ex. ”Sommarhonung med raps” räcker det 30% pollenhalt från raps. För att kontrollera vilka växter honungsbina samlat nektar från görs en pollenanalys av honungen.

Köp rapshonung

Rapshonung kan köpas hos lokala biodlare om sorthonung skördas och förhållandena varit gynsamma.

Film om rapshonung.

Ove från Bihålans Biprodukter berättar om raps och rapshonung i en bigård vid rapsfält.Honungsbroschyr - Honung broschyr

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM HONUNG™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Läs mer

error: