ALLT OM HONUNG
Drottninggele

Drottninggelé

Drottninggelé, bidrottninggelé, drottningmjölk, fodersaft, drottningfodersaft, royal jelly eller gelée royale, är en näringsfylld fodersaft som honungsbin matar de larver som ska bli bidrottningar med. Bina producerar drottinggelén av nektar, honung och pollen. Utfodringen med drottninggelé gör att bidrottningen blir större och lever längre än sina systrar som kallas arbetsbin.

Skörda och använda drottninggelé – bivänligt?

I vissa länder har man utarbetat metoder att skörda drottninggelé. Det är arbetskrävande och produkterna säljs till höga priser som dietkompliment och i skönhetsprodukter. Nyttan av dessa preparat är ifrågasatt då halten av drottninggelé i produkterna är ofta minimal. Dessutom är det industriellt sett troligtvis ingen naturlig fodersaft som skördas utan bina matas med någon form av substitut.

En anledning att inte skörda bidrottninggelé eller konsumera produkter med bidrottninggelé är att stora mängder bidrottninglarver föds upp bara för att sedan avlivas när bidrottninggelén skördas. Se filmen nedan och avgör om det är något du vill bidra till.

Forskning om drottninggelé

Läs forskningsartiklar om drottninggelé hos ScienceDirect.

Film som visar hur drottninggelé skördas.Det börjar vackert men när väl drottninglarverna börjar slaktas syns den grymma industriella produktionen av drottninggelé. Tack och lov förekommer ingen produktion av drottninggelé i denna omfattning, om ens överhuvudtaget i Sverige.

error: