ALLT OM HONUNG
Jäst honung | ALLT OM HONUNG

Jäst honung

Honung kan börja jäsa om den har för hög vattenhalt, för varm temperatur vid förvaring eller exponeras för fuktig rumsluft.

Hur vet jag om honung jäser?

Om honung ökar i volym, bildar små luftbubblor och luktar jäst har den antagligen börjat jäsa. Luftbubblor behöver å andra sidan inte betyda jäsning. Förväxla dock inte jäsning med vanliga luftbubblor eller rimfrostmönster som är vanligt på honung, men det har inget med jäsning att göra.

Film som visar hur jäsning i honung kan se ut.

Jäst honung klassas som bagerihonung

Jäsning i honung gör att den inte längre får kallas honung utan ska betraktas som bagerihonung.

Jäst honung är fullt ätbar

Honung är inte oätlig i och med jäsning, förutsatt att det är 100% äkta honung. Den kan användas till matlagning och bakning utan problem. En del gillar t.o.m. den jästa, lite spritsiga smaken smaken. För att stanna jäsningen kan honungsburken ställas i kylskåp.

Exponera inte honung för fuktig luft

Täckta vaxlockvaxkakor i honungsramar är en riktlinje för “mogen” honung med godkänd vattenhalt, som biodlare använder sig av vid honungsskörd. När biodlare skördar honung kontrolleras för säkerhets skull vattenhalten med refraktometer för att att inte riskera jäsning.

Eftersom honung är hygroskopisk, alltså att den suger åt sig fukt från luften, är det viktigt att biodlaren inte exponerar den i öppna honungskärl under längre tider. Samma sak gäller för konsumenten, förvara honungen i förpackning med tättslutande lock för att inte riskera förhöjd vattenhalt eller försämrad smak.vensk honung Kläder Affischer Honungsbi | ALLT OM HONUNG Honungsbroschyr - Honung broschyr

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM HONUNG™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare.  Läs mer

error: