ALLT OM HONUNG
Hållbarhet och förvaring av honung

Ekologisk honung

Ekologisk honung är honung som producerats enligt regler för ekologisk biodling. Inom en radie av 3 km från bikupan ska den finnas nektar och pollen från ekologiska odlingar eller naturområden. Bina matas med ekologiskt socker eller honung som vintermat. Det är inte tillåtet att använda läkemedlet Apistan mot varroa. Som konsument kan det vara värt att veta att KRAV-märkta produkter har hårdare regler än t.ex. EU:s ekologiska märkning.

För att öka förutsättningarna för svensk ekologisk honung, vare sig den är certifierad eller inte, är det viktigt att välja andra ekologiska och giftfria produkter i butiken. Köper du svensk ekologisk rapsolja så kan förhoppningsvis svensk ekologisk rapshonung skördas i samma område, certifierad eller ej. Innehållet i honungen beror på naturen och lantbruket som bedrivs i närheten. Ekologisk certifiering är ett kvitto på att naturfrämmande, kemiska växtskyddsmedel och bekämpningsmedel inte används där honungen skördas.

Hitta lokala ekologiska biodlare på kartan med biodlare (förstora kartan och sök på ”KRAV” i sökfältet).

Ekologisk KRAV-ansluten biodling hos Lugnets Bigårdar i Sörmland. Niklas Nyström berättar om verksamheten vid en av sina bigårdar. Läs mer om Lugnets Bigårdar på lugnetsbigardar.se.

I det natursköna landskapet på Österlen driver Lina och Eva det Krav-certifierade biodlingsföretaget Linas och binas. Lina och Eva berättar om verksamheten som innefattar biodling, biprodukter, gårdsbutik, besöksträdgård med biväxter, REKO-ringar, andelsbiodling, Honungskooperativet mm. Läs mer på linasochbinas.se.

En omgivning fri från naturfrämmande ämnen avgör om honungen kan certifieras som ekologisk. Film från Ekologiska Lantbrukarna.

Även om inte alla Sveriges honung har ekologisk märkning på grund av kostnader eller giftintensivt lantbruk i omgivningen, så drivs många biodlingar enligt ekologiska principer. Det är främst lantbruket och naturen i biodlingens omgivning som avgör om honungen kan produceras ekologiskt.

Ekologiskt lantbruk är en förutsättning för ekologisk honung. Reklamfilm från Kronfågels Bosarp.

Lär dig mer om KRAV – Sveriges mest kända hållbarhetsmärkning för mat. Film från KRAV vars märkning har hårdare regler än annan ekologisk märkning.

Björn Ydrén från Tunarps Gård i Rydsnäs socken, Ydre kommun, KRAV-odlare sedan 1988, berättar om sin ekologiska odling av kultur-spannmålen Lantvete, Svedjeråg och Dinkel (även kallat Speltvete). Björn berättar om varför han valde kemifritt odlande och föreningen Allkorn’s arbete för bevarande av gamla traditionellt förädlade spannmål, bortom växtförädlingsindustrins kemiberoende grödor.

error: