ALLT OM HONUNG
Hallonhonung - Sorthonung - Honung

Hallonhonung

Hallonhonung är en monofloral sorthonung som härstammar till större delen av nektar från växten hallon. Hallon kan vara en av de bästa nektarkällorna för honungsbin under den nordiska säsongen för biodling.

Film om hallonhonung – Blomspecifik sorthonung från hallonblommor.

Hallonhonung skördas främst från vildväxande hallon på hyggen i skogslandskap och steniga marker, men även odlingar med hallon kan ge en bra honungsskörd. För att särskilja hallonhonung skördar biodlare honungen när hallondraget avtar.

Honung av nektar från hallon kan också vara en del i multiflorala honungssorter som Sommarhonung, Högsommarhonung eller Skogshonung. Flyger honungsbin på övermogna hallon kan det även bli en del i Sensommarhonung eller Hösthonung.

Hallonhonungens smak

Hallonhonung är smakrik, ej aromatisk.

Hallonhonungens färg

Hallonhonungens färg är gulvit. När hallonhonung kristalliserar kan den skimra som pärlemo.

Hallonhonungens konsistens

Hallonhonung har mjuk konsistens.

Regler och kontroll

För att honung skall få kallas ”Hallonhonung” krävs en pollenhalt på över 50% från hallonblomman. För beteckningar som t.ex. ”Högsommarhonung med hallon” räcker det 30% pollenhalt från hallon. För att kontrollera vilka blommor bina samlat honungen ifrån görs en pollenanalys av honungen.

Köpa hallonhonung

Hallonhonung kan köpas hos lokala biodlare om sorthonung skördas, beteckningen används och förhållandena varit gynnsamma.

error: