ALLT OM HONUNG
Hallonhonung - Sorthonung - Honung

Hallonhonung

Hallonhonung är blomspecifik, sortren sorthonung av nektar från växten hallon. Hallon är en av de bästa nektarkällorna för honungsbin under den nordiska säsongen för biodling. Hallonhonung skördas främst från vildhallon på hyggen i skogslandskap och steniga marker, men även odlingar med hallon kan ge en bra honungsskörd. För att särskilja hallonhonung skördar biodlare honungen när hallondraget avtar.

Honung av nektar från hallon kan också vara en del i honungssorter som Sommarhonung, Högsommarhonung eller Skogshonung. Flyger honungsbin på övermogna hallon kan det även bli en del i Sensommarhonung eller Hösthonung.

Hallonhonungens smak

Hallonhonung är smakrik, ej aromatisk.

Hallonhonungens färg

Hallonhonungens färg är gulvit. När hallonhonung kristalliserar kan den skimra som pärlemo.

Hallonhonungens konsistens

Hallonhonung har mjuk konsistens.

Regler och kontroll

För att honung skall få kallas ”Hallonhonung” krävs en pollenhalt på över 50% från hallonblomman. För beteckningar som t.ex. ”Högsommarhonung med hallon” räcker det 30% pollenhalt från hallon. För att kontrollera vilka blommor bina samlat honungen ifrån görs en pollenanalys av honungen.

Köp hallonhonung

Hallonhonung kan köpas hos lokala biodlare om sorthonung skördas och förhållandena varit gynsamma.

Film om hallonhonung – Blomspecifik sorthonung från hallonblommor.

Honungsbroschyr - Honung broschyr

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM HONUNG™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Läs mer

error: