ALLT OM HONUNG
Skogshonung - Sorthonung - Honung

Skogshonung

Skogshonung används som beteckning på honung som skördas i skogsområden, av nektar från växter som t.ex. ljung, blåbär, lingon, skvattram, skogsklöver, rallarros m.fl. Skogshonung (eller Bladhonung, Bladlushonung och Lushonung) kallas också honung av honungsdagg, som har sitt ursprung i ett flertal trädarter som angrips av bladlöss. Lössen tillgodogör sig en del av trädens vätska. Ett stort överskott av vätskan (honungsdagg) faller dock ner på blad och grenar och hämtas där av honungsbin. Exempel på träd som kan ge honungsdagg är sälg, lönn, ek, björk, gran, tall och fruktträd som t.ex. päron och äpple.

Skogshonungens färg

Skogshonungens färg kan vara allt i från ljus till mörk eller till och med grönaktig från ädelgran.

Skogshonungens smak och konsistens

Skogshonungens smak och konsistens varierar beroende på vilka växter honungsbin samlat nektar från.

Regler och kontroll

För att honung skall säljas som Skogshonung ska honungen skördas i skogsområden. För att honung skall säljas som Bladhonung, Bladlushonung eller Lushonung skall den innehålla honung av honungsdagg. För att kontrollera vilka växter honungsbina samlat nektar ifrån görs en pollenanalys av honungen.

Köp skogshonung

Skogshonung kan köpas hos lokala biodlare om sorthonung skördas och förhållandena har varit gynnsamma.

Film om skogshonung – honung av nektar och honungsdagg från skogens växter.Honungsbroschyr - Honung broschyr

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM HONUNG™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Läs mer

error: