ALLT OM HONUNG
Raw honung / Rå honung

Återanvänd tomma honungsburkar

Förpackningar har en miljöpåverkan och så även honungsburkar. Så varför inte minska denna påverkan så långt det går.

Många hobbybiodlare återanvänder sina egna honungsburkar i sitt eget självhushåll. Det går oftast utmärkt om burken är av glas om honungsetiketten har har avdiskbar limning. Återanvänd i egen biodling för egen konsumtion, ej till försäljning till kund.

Brukar du handla honung hos en lokal biodlare kanske denne kan fylla på dina glasburkar på nytt, det kanske inte går överallt men det skadar ju inte att fråga. Burkarna kan såklart även användas till sylt, marmelad och gelé eller inläggningar och pickling. Returnera annars glasburkar i glasåtervinningen.

Gör så här

  1. Ta vara på honungsresterna i honungsburken genom att lösa upp det med varm dryck.
  2. Täck den tomma honungsburken i vatten några timmar eller över natten för att se om etiketten lossnar.
  3. Du kan behöva skrapa med trä- eller plastskrapa för att få bort etiketten helt beroende på hur hårt limmet fäster. Hett vatten kan hjälpa att lösa upp eventuella etikett- och limrester. Resterna av etiketten sorteras som brännbart hushållsavfall.
  4. Diska burken i diskmaskin, diska locket noga förhand och låt torka.
  5. Alternativ 1: Återanvänd i glasburken hushållet.
  6. Alternativ 2: Alternativt sortera glasburken som glasförpackning och locket som metallförpackning, i avfallsbehållare eller på återvinningscentral.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: