ALLT OM HONUNG
Bibröd

Bibröd

Bibröd är pollen/bipollen/pollenklumpar som honungsbin blandar med honung, fermenterar och lagrar i vaxkornas celler. Bina täcker bibrödet med honung för att det ska få lång hållbarhet. Bibrödet är binas proteinkälla och fungerar som skafferi för bisamhället.

Skörda bibröd

Biodlare kan skörda bibröd ur cellerna med en pollenstans eller bibrödsskördare som ger en slutprodukt som liknar pellets. Bibrödsskörd är omständigt och i Sverige skördas ännu inte bibröd i någon större omfattning. I andra länder är det dock vanligare med bibröd. En detaljerad beskrivning av bibrödsskörd med minimal näringsförlust finns här (engelska). Det vanligaste sättet som biodlare skördar pollen på är innan bina lagrar det i vaxkakan, med en pollenfälla.

Förvara bibröd

Eftersom nyskördat bibröd exponeras mot luft bör det hanteras som färskvara och förvaras i frys om det inte torkas. Torkat bibröd ger enklare förvaring men viss näringsförlust.

Använda bibröd

Bibröd äts liksom bipollen som kosttillskott, t.ex. en matsked på müsli till frukost.

På grund av botulismbakterier som finns i naturen där bina hämtar sin föda bör barn under 1 år inte äta bibröd.

Bibrödets färg, smak och konsistens

Likt bipollen, skiftar bibröd i färg och smak beroende på vilka växter som bina samlat pollen från. Binas fermentering/lagring, torkning eller ingen torkning ger bibrödet olika smaknyanser och mjuk, seg eller krispig konsistens.

Köpa bibröd

I Sverige skördar biodlare inte bibröd i någon större omfattning. Det bibröd som säljs i svenska hälsokostbutiker är därför oftast importerat.

Forskning om bibröd

Läs forskningsartiklar om bibröd hos ScienceDirect, här och här, olika stavningar används (Beebread, Bee bread, Bee-bread).

Film om bipollen och bibröd.

error: