ALLT OM HONUNG
Bladhonung | ALLT OM HONUNG

Bladhonung

Bladhonung, Bladlushonung, Lushonung eller Skogshonung används som beteckning på honung som till större delen härrör från honungsdagg, till skillnad mot nektarhonung där större delen av innehållen kommer från nektar.

Bladhonung / Skogshonung | ALLT OM HONUNG
Bladlöss på undersidan av ett blad.

Honungsdagg har sitt ursprung i ett flertal trädarter som angrips av bladlöss. Lössen tillgodogör sig en del av trädens vätska. Ett stort överskott av vätskan, ett sekret som kallas honungsdagg, faller dock ner på blad och grenar och hämtas där av honungsbin och andra insekter.

Film om honungsdagg – källan till bladhonung.

Exempel på träd som kan ge honungsdagg är sälg, lönn, ek, björk, gran, tall och fruktträd som t.ex. päron och äpple. Ursprunget till honungsdagg är som sagt främst träd men även buskar och lägre vegetation kan vara källa till honungsdagg.

Bladhonung Honungsbi | ALLT OM HONUNG
Både barrträd och lövträd kan ge honungsdagg.

I biodlingar sydligare länder är det vanligare med stora skördar av bladhonung. I och med klimatkrisen skördas bladhonung oftare även här i Norden. Mer frekvent återkommande perioder av extrem torka ger mer bladlöss i växtligheten och större skördar av bladhonung.

I Sverige säljs honung av honungsdagg ofta som Skogshonung eller Bladhonung. Skogshonung används även som beteckning på honung av nektar som skördas i skogsområden.

Bladhonung Bigård | ALLT OM HONUNG
Även buskar och mindre växter kan ge honungsdagg vid bladlusangrepp.

Bladhonungens färg

Bladhonungens färg kan vara allt i från ljus till mörk eller till och med grönaktig från ädelgran.

Bladhonungens smak och konsistens

Bladhonungens smak och konsistens varierar beroende på vilka växter honungsbin samlat honungsdagg från. Många sorters bladhonung kan dock beskrivas som mustig, fruktig, syrlig eller fyllig, med lång eftersmak.

Hög halt av fruktsocker hos bladhonung gör att den kan hålla sig flytande under lång tid. Bladhonungens flytande konsistens missbedöms ofta ha hög vattenhalt och bör kontrolleras med refraktometer.

Bladhonung Biodlare | ALLT OM HONUNG
Biodlare vid bigård i skogsområde.

Regler och kontroll

För att honung skall säljas som Bladhonung, Bladlushonung eller Lushonung skall den innehålla honung av honungsdagg.

Eftersom honungsdagg kommer från bladlössens sekret innehåller den inte pollen i sig självt. Bladhonung kan innehålla halter av pollen som med vinden förs till den klibbiga vätskan på blad och barr, och därmed ingå i det som samlas av honungsbin.

Analys av bladhonung görs alltså på sockerarter av laboratorier som som erbjuder ursprungsanalys av honung.

Bladhonung Honungsetikett | ALLT OM HONUNG
Renare former av bladhonung märks ofta som Skogshonung men kan givetvis också vara del i annan märkning som t.ex. Högsommarhonung, Sensommarhonung osv.

Köpa bladhonung

Bladhonung kan köpas hos lokala biodlare om beteckningen används, om sorthonung skördas och förhållandena har varit gynnsamma. Bladhonung kan vara en del biodlarens honungssortiment även om inte det anges i beteckningen eller beskrivningen av produkten.

Bladhonung Honungsetikett | ALLT OM HONUNG
Locketiketter eller locksäkring i kombination med vanlig etikett är det smidigaste sättet att sälja bladhonung.

Sälja bladhonung

För att göra det enklare för dig som är biodlare att sälja skördar av bladhonung så erbjuder vi locketiketter och sigill för märkning av skogshonung. Vi har en specifik variant illustrerad med blad- och barr-motiv märkt Skogshonung. Det är ett smidigt sätt att marknadsföra din bladhonung utan att trycka upp egna etiketter.

Du kan även använda locketiketter för skogshonung, antingen med försommar/sommar-motiv eller med sommar/sensommar-motiv, beroende på när honungen skördats. Med dessa varianter behövs ingen analys av honungens ursprung så länge du särbehandlar skördar från bigårdar i skogsområden.

Locketiketter och sigill fästs på honungsburkens lock och kompletteras med en honungsetikett på sidan av honungsburken med dina kontaktuppgifter.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: