ALLT OM HONUNG

Äkta eller falsk honung?

Hur ska man kunna veta vilken honung som är falsk eller äkta? Det är en vanlig fråga vi ofta får från läsare och biodlare brukar få från sina kunder. Med det utbredda fusk som pågår inom den globala handeln med honung och andra livsmedel är det förståeligt att du som konsument undrar hur du ska tänka.

Film som visar hur du handlar äkta honung.

Kan jag kontrollera honungens äkthet?

Nej, honungsfusket är så pass avancerat att du omöjligen kan avslöja det på egen hand, även om en del vilseledande nätartiklar vill påstå det för att generera trafik till sina webbplatser. Till och med avancerade laboratorier som analyserar honung springer en kapplöpning med metoderna som matfuskare utvecklar.

Har du köpt en ”honung” som känner att du behöver kontrollera så har du antagligen gjort ditt inköp från fel källa redan från början. Så hur ska du göra?

Du har två alternativ för att köpa äkta honung:

  1. Handla din honung direkt från en så lokal biodlare som möjligt, med så få mellanhänder som möjligt, var du än befinner dig i världen.  Har inte biodlaren direktförsäljning hemmavid så har denne förhoppningsvis försäljning på marknader eller hos återförsäljare i trakten där du befinner dig. Försök att hitta en pålitlig lokal hobbybiodlare eller yrkesbiodlare som stolt kan berätta om honungens ursprung. På en burk äkta honung står det tydligt på svenska vem biodlaren är. Handla inte identitetslös ”honung” ursprungsmärkt med EU/icke EU som hanteras av importerande grossister och globala livsmedelsjättar.
  2. Bli biodlare och skörda garanterat äkta honung för husbehovet. Självhushållning är en säker garanti för äktheten. Det du inte kan producera själv handlar du hos så lokala producenter som möjligt.
error: