Så gör du fast honung flytande

Värm honung i vattenbad
Värm fast honung i vattenbad för att få den flytande.

Göra fast honung flytande igen genom att värma honungen. Redan vid 35-45° återgår honungen till flytande form. Honungen håller sig flytande kortare eller längre tid beroende på vilken sort du använder. Olika sorters honung kan ta olika lång tid att smälta.

I vattenbad

Ställ honungsburken i vattenbad, i en kastrull med vatten på spisen. Värm sakta på svag värme och rör om då och då. När honungen stelnar igen kan du värma den på nytt.

Värm honung i mikrovågsugn

Värm fast honung i mikrovågsugn för att få den flytande.

I mikrovågsugn

Ställ honungsburken utan lock i mikrovågsugnen. Värm på medelvärme i ca 1-5 min. Ta ut honungen, rör om och värm en stund till. Upprepa rörning och värmning tills honungen är helt flytande eller tills har en konsistens som som du gillar.

Smält honung i kastrull

Värm fast honung i en kastrull för att få den flytande.

I kastrull

Ska du bara ha en mindre mängd honung kan du värma den direkt i en kastrull på svag värme. Använd en degskrapa och skrapa ur honungen när den har smält.

Värm inte honungen för mycket!

Man ska helst inte värma honungen till för hög temperatur, då dör nämligen alla nyttiga enzymer. Den som sötar sitt te med honung kan se till att inte ha den i kokhett tevatten. Först när teet är lagom varmt för att drickas, ca 60°, rör man ner honungen.

En film som visar hur du gör fast/kristalliserad honung flytande.

PR-Produkter för Svensk biodling, biodlare och honung

Youtube

                        

Recept och tips med biprodukter