ALLT OM HONUNG
Värm honung i vattenbad

Så gör du fast honung flytande

Gör fast honung flytande igen genom att värma honungen. De flesta nordisk honungssorter kristalliserar och får seg eller fast konsistens med tiden. Det är precis som den ska vara, men ibland kan man behöva smälta honungen av olika anledningar.

Redan vid 35-45°C återgår honungen till flytande form. Honungen håller sig flytande kortare eller längre tid beroende på vilken sort du använder och olika sorters honung kan ta olika lång tid att smälta.

Film som visar hur du gör fast/kristalliserad honung flytande.

När honung värms är det inom biodling en sed att inte värma över temperaturen som honungsbin har när de förvarar den i bikupan, det vill säga ca 35°C, eller kupvärme som en del biodlare säger. För att bevara nyttigheter är temperatur och tid avgörande, se tabellen längre ner på sidan.

Efter värmning stelnar honung igen efter en tid och då kan du värma den på nytt. Återkristalliseringen kan ske om ett par veckor eller längre beroende på honungssort.

Hettar du upp honung i hög temperatur (85°C) under lång tid riskeras den att förbli flytande, men räknas då som värmebehandlad honung eller bagerihonung.

Här följer några exempel på hur du kan smälta kristalliserad honung

Värm honung i vattenbad
Värm fast honung i vattenbad för att få den flytande.

Smälta honung i vattenbad

Det klassiska sättet att smälta honung på som alla med spis, kastrull och vatten kan göra. Det tar en stund men du har kontroll och det är skonsamt mot honungen.

  1. Ställ honungsburken i en kastrull med samma höjd på spisen.
  2. Fyll vatten i kastrullen till samma höjd som honungen.
  3. Värm sakta på svag värme och rör om då och då tills du når önskad konsistens.
  4. Om du tar temperaturen på vattnet istället för honungen så är det minst risk att du överhettar honungen. Har du ingen kökstermometer använder du lillfingret för att känna om vattnet är fingervarmt.
  5. När du har smält honungen sätter du på lock och förvarar burken mörkt i rumstemperatur.
Värm honung i mikrovågsugn
Värm fast honung i mikrovågsugn för att få den flytande.

Smälta honung i mikrovågsugn

Mikrovågsugn är visserligen inget vi rekommenderar för matlagning, men visst går det att smälta honung i mikron om du föredrar det.

  1. Ställ honungsburken utan lock i mikrovågsugnen.
  2. Värm på medelvärme i ca 1-5 min.
  3. Ta ut honungen, rör om och värm en stund till.
  4. Upprepa rörning och värmning tills honungen har en konsistens som som du gillar.
  5. När du har smält färdigt sätter du på lock och förvarar burken mörkt i rumstemperatur.
Smält honung i kastrull
Värm fast honung i en kastrull för att få den flytande.

Smälta honung i kastrull

Ska du bara ha en mindre mängd honung, eller har bråttom, så kan du värma den direkt i en kastrull eller panna på svag värme.

  1. Klicka ut fast honung i en kastrull eller panna med sked.
  2. Sätt på svag värme på spisen.
  3. När honungen har smält tar du fram en degskrapa eller slickepott.
  4. Häll och skrapa ur honungen från kastrullen eller pannan, på t.ex. glass eller yoghurt eller vad du tänkt använda den till.

Värm inte honungen för mycket

Man ska helst inte värma honungen till för hög temperatur, då dör nämligen nyttiga enzymer. Den som sötar sitt te med honung kan se till att inte ha den i kokhett tevatten. Först när teet är lagom varmt för att drickas, ca 60°C eller fingervarmt, rör man ner honungen.

Var inte rädd för att värma honung

Men trots allt vill vi inte göra dig totalt livrädd för att hetta upp honung. En del nyttigheter går såklart förlorade men de finns även såna som klarar att hettas upp. Både temperatur och hur länge värmningen pågår påverkar enzymnivån.

För smak och sötning är honung utmärkt i all typ av matlagning och det ger vi exempel på här på webbplatsen. Man kan alltid uppskatta recept som bevarar honungen så som möjligt men vi har samtidigt många recept där honungen bakas eller kokas.

Men är ditt mål att bevara maximal enzymnivå i honung ska du förvara den mörkt och svalt i tätslutande förpackning, äta den rå direkt ur honungsburken, eller äta den som kakhonung.

Här är en tabell som visar hur enzymer i honung påverkas i olika temperaturer under olika perioder

Temperatur (C) Halvering av mängden
Diastas Invertas
10° 34 år 26 år
20° 4 år 2 år
30° 200 dagar 85 dagar
40° 31 dagar 10 dagar
50° 5 dagar 1 dag
60° 1 dag 5 timmar
70° 5 timmar 47 minuter
80° 1 timme 9 minuter
Källa: A Book of Honey, Eva Crane, National Bee Research Association och Oxford Press 1980.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: