ALLT OM HONUNG
Värm honung i vattenbad

Så gör du fast honung flytande

Göra fast honung flytande igen genom att värma honungen. Redan vid 35-45° återgår honungen till flytande form. Honungen håller sig flytande kortare eller längre tid beroende på vilken sort du använder. Olika sorters honung kan ta olika lång tid att smälta.

I vattenbad

Ställ honungsburken i vattenbad, i en kastrull med vatten på spisen. Värm sakta på svag värme och rör om då och då. När honungen stelnar igen kan du värma den på nytt. Ta tempen på vattnet istället för honungen så blir värmningen mer korrekt.

Värm honung i mikrovågsugn
Värm fast honung i mikrovågsugn för att få den flytande.
I mikrovågsugn

Ställ honungsburken utan lock i mikrovågsugnen. Värm på medelvärme i ca 1-5 min. Ta ut honungen, rör om och värm en stund till. Upprepa rörning och värmning tills honungen är helt flytande eller tills har en konsistens som som du gillar.

Smält honung i kastrull
Värm fast honung i en kastrull för att få den flytande.
I kastrull

Ska du bara ha en mindre mängd honung kan du värma den direkt i en kastrull på svag värme. Använd en degskrapa och skrapa ur honungen när den har smält.

Värm inte honungen för mycket!

Man ska helst inte värma honungen till för hög temperatur, då dör nämligen nyttiga enzymer. Den som sötar sitt te med honung kan se till att inte ha den i kokhett tevatten. Först när teet är lagom varmt för att drickas, ca 60°C, rör man ner honungen. Men trots detta vill vi inte göra dig totalt livrädd för att hetta upp honung. En del nyttigheter går såklart förlorade men de finns även såna som klarar att hettas upp. Både temperatur och hur länge värmningen pågår påverkar enzymnivån.

För smak och sötning är honung utmärkt i all typ av matlagning och det försöker vi också ge exempel på här. Man kan alltid uppskatta recept som bevarar honungen så rå som möjligt men vi har samtidigt många recept där honungen bakas eller kokas. För att bevara maximal enzymnivå ska du dock förvara honung mörkt och svalt samt äta den rå direkt ur honungsburken. Här följer en tabell som visar hur enzymer påverkas i olika temperaturer under olika perioder.

Temperatur (C) Halvering av mängden
Diastas Invertas
10° 34 år 26 år
20° 4 år 2 år
30° 200 dagar 85 dagar
40° 31 dagar 10 dagar
50° 5 dagar 1 dag
60° 1 dag 5 timmar
70° 5 timmar 47 minuter
80° 1 timme 9 minuter
Källa: A Book of Honey, Eva Crane, National Bee Research Association och Oxford Press 1980.

 

Film som visar hur du gör fast/kristalliserad honung flytande.Honungsbroschyr - Honung broschyr

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM HONUNG™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Läs mer

error: