ALLT OM HONUNG
Information om honung

Vad är honung?

Honung – från blomma till burk

Honungsbin samlar nektar som finns i blommor och även andra söta växtsafter från naturen. Nektarn omvandlar de till det vi kallar honung och lagrar den i bikupans vaxkakor. När bina sätter vaxlock över vaxkakan är honungen mogen att skördas av biodlaren. Bisamhällets behov går givetvis i första hand, det är endast eventuellt överskott av honung som skördas.

Biodlaren avlägsnar vaxlocken och placerar vaxkakorna i en centrifug – en honungsslunga. I den slungas honungen ur vaxkakorna av centrifugalkraften. Därefter silas honungen så den blir fri från vax och främmande partiklar. Då har man fått nyslungad/nyskördad honung. Den är alltid flytande. Vaxkakorna sätts tillbaka i bikupan för att fyllas med honung på nytt.

I Nordisk honung bildas efterhand kristaller. Hög halt av druvsocker ger snabb kristallisation. För att få en smörig, jämn och mjuk konsistens rör biodlaren honungen. Det kan ske ett par gånger om dagen, tills honungen blir tjockflytande och ogenomskinlig. Slutligen tappas honungen på burk.

Honung – från blomma till burk
Honung – från blomma till burk

Svensk honung – smaksatt av naturen

Svensk honung har av tradition varit en standardhonung. En standard som angivits av Sveriges biodlare för att tillgodose krav på kvalitet. Handeln har krävt en produkt som är lika i smak, doft och färg år från år. Därför har de stora uppköparna blandat all honung till en ”rikshonung”. Nuförtiden efterfrågas närproducerat och ekologiskt. En blend av sommarens honungsskörd är givetvis en utmärkt honung men du får inte missa att prova Svensk sorthonung. Sorthonung är honung som skördas vid olika tider under säsongen, vid blomning av specifika växter eller från geografiska områden. Sorthonung ger smakupplevelser som många gått miste om. Läs mer om Svensk sorthonung.

Använda honung

Honung kan ätas som den är eller användas i alla tänkbara recept inom matlagning. Honung är även utmärkt för hälsa, hudvård och hårvård.

Honungens konsistens

De flesta nordiska honungsorter kristalliseras för eller senare och får fastare konsistens beroende på vilka vilka växter honungsbina samlat nektar från. Vill man göra fast honung flytande igen kan den värmas eller smältas. Om honung ympas och rörs under kristallisations-processen blir konsistensen mjuk och len. Orörd honung som tappas direkt på burk får med tiden grovkristallin sträv konsistens. Läs mer om honungens konsistens.

Hållbarhet och förvaring av honung

Honung håller i princip hur länge som helst om den förvaras på rätt sätt. Mörkt och svalt är det bästa för långtidsförvaring av honung. Läs mer om honungens hållbarhet och förvaring av honung.

Kakhonung – honung i vaxkakaHonung i vaxkaka

En del biodlare säljer honung i hela vaxkakor/ramar eller delade i mindre portionsförpackningar. Det är det naturligaste, råaste sättet att äta honung på och är en riktig delikatess. Honung som säljs i vaxkaka brukar kallas för kakhonung, jungfruhonung eller honung i vaxkaka. Läs mer om kakhonung.

Inga tillsatser är tillåtna i honung

Ordet honung är skyddat genom ett EU-direktiv och får endast användas på produkter som har sitt ursprung i söta ämnen som bin samlat i naturen. Tillsats av fruktsocker och vatten gör att den inte får kallas honung. Smaksatt honung (sammansatt produkt) måste kallas t.ex. “Blandning av Svensk honung och hallonarom”. Sammansatta namn som t.ex. “Hallonhonung” får inte användas när hallonbär eller hallonarom är inblandad i honungen. Hallonhonung får bara användas när bina samlat nektar eller safter från fallfrukt från växten hallon. Mer information om märkning av honung finns i faktablad hos Livsmedelsverket.

Livsmedelsverkets föreskrifter

Här kan du läsa livsmedelsverkets föreskrifter om honung (LIVSFS 2003:10).

Vad innehåller honung?

Är honung nyttigt eller onyttigt? Honung är nyttigt såklart! Läs om alla nyttigheter som honung innehåller.

Honung som medicin

Sedan urminnes tider har människan använt honung och andra biprodukter som husapotek. Läs om medicinska egenskaper i honung.

Ekologisk honung

Hos Jordbruksverket kan du läsa om EU:s regler för ekologisk biodling/honungsproduktion. Som konsument kan det vara bra att veta att många av sveriges biodlare producerar honung enligt ekologiska principer men saknar certifiering på grund de extra avgifter som det innebär. Det är främst lantbruket och naturen i biodlingens omgivning som avgör om honungen kan produceras ekologiskt, vare sig den är certifierad eller inte. Läs mer om ekologisk honung.

Bagerihonung

Med bagerihonung avses honung som är lämplig för industriellt bruk eller som ingrediens i andra livsmedel som därefter bearbetas och som kan ha en främmande smak eller lukt, eller ha börjat jäsa eller har jäst, eller har överhettats. Läs mer om bagerihonung.

Rå honung / Raw honung

Rå honung eller Raw honung kallas ibland honung som inte värms över kupvärme, värmen som är i bikupan, som är cirka 35°C. Så produceras merparten av svensk honung även om det inte alltid står skrivet på honungsburken. Läs mer om rå honung.

Vegansk honung

Vegansk honung finns inte. Honung och andra biprodukter är alltid animaliska, även om vegansk honung används som falsk marknadsföring. Läs mer om begreppet vegansk honung.

Rättvisemärkt honung

Rättvisemärkt honung för att garantera schyssta villkor för biodlare i fjärran länder låter ju som en bra idé men knappast från Sveriges biodlares perspektiv. Importerad rättvisemärkt honung är snarare orättvis honung jämfört svensk honung. Detta eftersom honungen troligtvis producerats med helt andra skattesatser, arbetsavgifter, byråkrati, regler och kontroller etc. Dessutom har den en mycket högre miljöpåverkan i och med att den fraktats från något avlägset land. Att välja lokal honung är det enda rättvisa för miljön och lokala biodlare, var du än befinner dig i världen.

Barn under 1 år ska inte äta honung

På grund av botulismbakterier som finns i naturen där bina hämtar sin föda bör barn under 1 år inte äta honung. Se Livsmedelsverkets rekommendationer. Att äta honung när man är gravid går bra.

Forskning om honung

Det finns gott om intressanta forskningsatiklar om honung. Läs forskningsartiklar om honung hos ScienceDirect.

Honungens pris

Tycker du att svensk honung är dyr? Jämför en 500 grams honungsburk från lokala biodlare med vad en lunch kostar på den lokala restaurangen så ser du att så inte är fallet. Den importerade, identitetslösa honungen är billigare eftersom den förfalskas och produceras med andra skattesatser, dåliga arbetsvillkor, otillåtna bekämpningsmedel och antibiotika. Importerad honung har dessutom längre transportsträckor och utsläpp. Den svenska honungen är enormt prisvärd och är ett bra miljöval!

Köpa honung

Köp närproducerad svensk honung – gynna pollineringen och skapa arbetstillfällen för svensk biodling i din omgivning. Här finns en karta med biodlare som säljer svensk honung.

En film med sånt som är värt att veta om honung.

Honungsbroschyr - Honung broschyr

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM HONUNG™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Läs mer

error: