ALLT OM HONUNG
Information om honung

Vad är honung?

Honung – från blomma till burk

Honungsbin samlar nektar som finns i blommor och även andra söta växtsafter från naturen. Nektarn omvandlar de till det vi kallar honung och lagrar den i bikupans vaxkakor. När bina sätter vaxlock över vaxkakans celler är honungen mogen att skördas av biodlaren. Bisamhällets behov går givetvis i första hand, det är endast eventuellt överskott av honung som skördas.

Honung – från blomma till burk

Honungens resa från blomma till vaxkaka, honungsslungare eller honungspress, rörning eller direkttappning på honungsburk.

Biodlaren avlägsnar vaxlocken och placerar vaxkakorna i en centrifug, en så kallad honungsslungare. I den slungas honungen ur vaxkakorna av centrifugalkraften. Vaxkakorna kan även pressas för att extrahera honungen. Därefter silas honungen så den blir fri från bivax och eventuella främmande partiklar. Då har man fått nyslungad/nyskördad honung. Den är alltid flytande. Honungen direkttappas eller ympas och rörs innan den slutligen tappas i honungsburkar. De tomma, slungade vaxkakorna sätts tillbaka i bikupan för att fyllas med honung på nytt.

I Nordisk honung bildas efterhand kristaller. Hög halt av druvsocker ger snabb kristallisation. För att få en smörig, jämn och mjuk konsistens kan honungen ympas och röras. Det kan ske ett par gånger om dagen, tills honungen blir tjockflytande och ogenomskinlig. Slutligen tappas honungen på burk. Ympning och rörning kan också hoppas över och honungen direkttappas då efter slungning och innan kristallisering.

En film med sånt som är värt att veta om honung.

Sorthonung
Honungens smak, färg och konsistens skiftar beroende på växtligheten i bisamhällets omgivning.

Sorthonung – honung från blomtyp, säsong eller geografiska områden

Svensk honung har av tradition varit en standardhonung. En standard som angivits av Sveriges biodlare för att tillgodose krav på kvalitet. Handeln har krävt en produkt som är lika i smak, doft och färg år från år. Därför har de stora uppköparna blandat all honung till en ”rikshonung”. Nuförtiden efterfrågar konsumenterna närproducerad honung med tydlig identitet.

En blend av den svenska sommarens honungsskörd är givetvis en utmärkt honung, men du får inte missa att prova Svensk sorthonung när det finns tillgängligt. Sorthonung är honung som skördas vid olika tider under säsongen, vid blomning av specifika växter eller från geografiska områden. Monofloral och multifloral sorthonung ger smakupplevelser som många tidigare gått miste om. Läs mer om Svensk sorthonung.

Honung till matlagning
Honung har sedan urminnes tider varit en del i människans självhushåll.

Använda honung

Honung kan ätas som den är eller användas i alla tänkbara recept inom matlagning. Honung är även utmärkt för hälsa, hudvård och hårvård.

Honungens vikt och volym

När du doserar honung i recept kan du behöva konvertera deciliter till gram eller tvärt om. Se tabeller för honungens vikt.

Honungens konsistens
All honung är flytande vid skörd men de flesta Nordiska honungssorter kristalliserar förr eller senare och får trögflytande, fast eller hård konsistens.

Honungens konsistens

De flesta nordiska honungsorter kristalliseras för eller senare och får fastare konsistens beroende på vilka vilka växter honungsbina samlat nektar från. Vill man göra fast honung flytande igen kan den värmas eller smältas. Om honung ympas och rörs under kristallisations-processen blir konsistensen mjuk och len. Orörd honung som tappas direkt på burk får med tiden grovkristallin sträv konsistens. Läs mer om honungens konsistens.

Hållbarhet och förvaring av honung
Bara det är mörkt och svalt och förpackningen är tät så håller honung i princip hur länge som helst.

Hållbarhet och förvaring av honung

Honung håller i princip hur länge som helst om den förvaras på rätt sätt. Mörkt och svalt i källare eller skafferi är det bästa för långtidsförvaring av honung. ”Bäst före” på oöppnad förpackning skulle faktiskt kunna ersättas med ”så gott som alltid utmärkt efter”. Du kan frysa in honung men det är ingen direkt vits med det, så vidare det inte rör sig om kakhonung. Läs mer om honungens hållbarhet och förvaring av honung.

Kakhonung - Honung i vaxkaka
Honung kan ätas direkt i vaxkaka.

Kakhonung – honung i vaxkaka

En del biodlare säljer honung i hela vaxkakor/ramar eller delade i mindre portionsförpackningar. Det är det naturligaste, råaste sättet att äta honung på och är en riktig delikatess. Honung som säljs i vaxkaka brukar kallas för kakhonung, jungfruhonung eller honung i vaxkaka. Läs mer om kakhonung.

Honungsbin på vaxkaka - honung - ALLTOM HONUNG
Bara 100% honung från honungsbin får kallas honung.

Inga tillsatser är tillåtna i honung

Ordet honung är skyddat genom ett EU-direktiv och får endast användas på produkter som har sitt ursprung i söta ämnen som bin samlat i naturen. Tillsats av fruktsocker, vatten eller något annat gör att den inte får kallas honung.

Smaksatt honung (sammansatt produkt) måste kallas t.ex. ”Blandning av Svensk honung och hallonarom”. Sammansatta namn som t.ex. ”Hallonhonung” får inte användas när hallonbär eller hallonarom är inblandad i honungen. Hallonhonung får bara användas när bina samlat nektar eller safter från fallfrukt från växten hallon.

Mer information om märkning av honung finns hos Livsmedelsverket.

Föreskrifter om honung

Livsmedelsnummer för honung är 1896. Hos Livsmedelsverket kan du se aktuella föreskrifter om honung.

Försommarhonung
Honung är inte bara socker.

Vad innehåller honung?

Är honung nyttigt eller onyttigt? Honung är nyttigt såklart! Läs om alla nyttigheter som honung innehåller.

Ljunghonung - Sorthonung - Honung
Vad gäller medicinska egenskaper är Nordisk ljunghonung är lika bra eller bättre än manukahonung som transporteras från andra sidan jorden.

Honung som medicin

Sedan urminnes tider har människan använt honung och andra biprodukter som husapotek. Läs om medicinska egenskaper i honung.

Ekologisk honung

Hos Jordbruksverket kan du läsa om regler för ekologisk biodling och honungsproduktion. Som konsument kan det vara bra att veta att många av Sveriges biodlare producerar honung enligt ekologiska principer men saknar certifiering på grund avgifter och begränsningar i omgivningen. Biodlingens omgivning avgör om honungen kan certifieras som ekologisk. Läs mer om ekologisk honung.

Honungslimpa - Honungsbröd - ALLT OM HONUNG
Honung som inte håller måttet för smak, lukt, vattenhalt eller värmebehandling är utmärkt till matlagning och bakning.

Bagerihonung

Med bagerihonung avses honung som är lämplig för industriellt bruk eller som ingrediens i andra livsmedel som därefter bearbetas och som kan ha en främmande smak eller lukt, eller ha börjat jäsa eller har jäst, eller har överhettats. Läs mer om bagerihonung.

Rå honung

Rå honung eller Raw honung kallas ibland honung som inte pastöriserats, eller åtminstone inte värmts över kupvärme, d.v.s. värmen som är i bikupan, som är cirka 35°C. Men det är mer ett säljknep eftersom så produceras merparten av svensk honung även om det inte alltid står skrivet på honungsburken. Läs mer om rå honung.

Vegansk honung och bifri honung

Vegansk honung och Bifri honung är exempel på falsk marknadsföring som inte existerar i verkligheten. Honung och andra biprodukter är alltid animaliska och det är inte rätt att påstå något annat på produktförpackningar eller i recept. Vegansk honung och bifri honung används trots det ofta för att lura konsumenter. Läs mer om begreppet vegansk honung.

Rättvisemärkt honung

Rättvisemärkt honung för att garantera schyssta villkor för biodlare i fjärran länder låter ju som en bra idé men knappast från Sveriges biodlares och ett miljömässigt perspektiv. Läs om rättvisemärkt honung.

Barn under 1 år ska inte äta honung

På grund av botulismbakterier som finns i naturen där bina hämtar sin föda bör barn under 1 år inte äta honung. Se Livsmedelsverkets rekommendationer. Att äta honung när man är gravid går bra.

Forskning om honung

Det finns gott om intressanta forskningsatiklar om honung. Läs forskningsartiklar om honung hos ScienceDirect.

Högsommarhonung - Sommarhonung - Sorthonung - Honung
Är lokal honung för dyr? Då är det du som är snål.

Honungens pris

Tycker du att svensk honung är dyr? Jämför en 500 grams honungsburk från lokala biodlare med vad en lunch kostar på den lokala restaurangen så ser du att så inte är fallet. Den importerade, identitetslösa honungen är billigare eftersom den förfalskas och produceras med andra skattesatser, dåliga arbetsvillkor, otillåtna bekämpningsmedel och antibiotika. Importerad honung har dessutom längre transportsträckor och utsläpp. Den svenska honungen är enormt prisvärd och är ett bra miljöval!

Köpa honung

Köp närproducerad svensk honung – gynna pollineringen och skapa arbetstillfällen för svensk biodling i din omgivning. Här finns en karta med biodlare som säljer svensk honung.

error: