Ljunghonung är blomspecifik sorthonung av nektar från ljung. Den aromatiska ljunghonungen är uppskattad för sina smakuppleverser och antibakteriella egenskaper. Ljunghonungen är den svenska motsvarigheten till den överhajpade manukahonungen som importeras från fjärran länder.
Ljunghonung skördas av en del biodlare under sensommar och höst vid gynnsamma förhållanden. Ljunghonung kan också vara en del i sorthonung som sensommarhonung, hösthonung eller skogshonung.
Antibakteriella egenskaper
Ljunghonung har antibakteriella egenskaper liknande manukahonungen. Karolinska institutet genomförde 2006 en metodstudie. Där påvisade man att även svensk ljunghonung hade vissa antibakteriella egenskaper, om än inte lika höga som manukahonungens. Nyare studier har visat att lokal europeisk honung inte är sämre än manuka-honung och kan delvis till och med överträffa den.
För miljömedvetna konsumenter är det en klar fördel att välja närproducerad svensk ljunghonung istället för manukahonungen som fraktats runt halva jordklotet och dessutom oftast är förfalskad.
Ljunghonungens smak
Ljunghonung är extra smakrik, aromatisk.
Ljunghonungens färg
Nyslungad ljunghonung är rödbrun i färgen. När ljunghonungen kristalliserar får den en brun färg.
Ljunghonungens konsistens
Ljunghonung har en hög fruktsockerhalt och geléaktig konsistens. Ljunghonungen är svår att slunga ur vaxkakan. Den kräver specialverktyg, så kallade honungslossare, som mjukgör/lossar honungen i cellerna på vaxkakan.
Regler och kontroll
För att honung skall få kallas ”Ljunghonung” krävs en pollenhalt på över 50% från ljungblomman. För beteckningar som t.ex. ”Sensommarhonung med ljung” räcker det 30% pollenhalt från ljung. För att kontrollera vilka blommor honungsbina samlat nektar ifrån görs en pollenanalys av honungen.
Köp ljunghonung
Ljunghonung kan köpas hos lokala biodlare om sorthonung skördas och förhållandena har varit gynnsamma.
Film som visar hur svensk ljunghonung skördas och slungas.
Honungslossare som krävs för att extrahera den geléaktiga ljunghonungen ur vaxkakorna.