ALLT OM HONUNG
Maskroshonung - Sorthonung - Honung

Maskroshonung

Maskroshonung är en monofloral sorthonung som härstammar till större delen av nektar från växten maskros.

Maskroshonung är ofta den första honungen som bina lämnar ett överskott på till många biodlare i vårt nordiska klimat. Under kalla vårar behöver honungsbin denna honung själva men gynnsamt väder och kraftig blomning av maskros kan ge ett betydande överskott till honungsskörd.

En film om svensk maskroshonung.

Monofloral maskroshonung är sällsynt eftersom t.ex. frukträd, bärbuskar och lönn blommar samtidigt. Därför säljs säsongens tidiga honung ofta som multiflorala honungsorter, t.ex. Försommarhonung eller Maskroshonung med lönn- och fruktblom.

Falsk maskroshonung

Maskroshonung skall inte förväxlas med Maskrossirap, en sirap kokad med maskrosblommor som smaksättning. Maskrossirap marknadsförs som fuskhonung i recept för vegansk honung. Observera att om du ser någon kalla sirap för honung är det matfusk och bedrägeri.

Maskroshonungens smak

Maskroshonung är extra smakrik och aromatisk.

Maskroshonungens färg

Maskroshonungens färg är halmfärgad. Hög halt av pollen ger den gula färgen.

Maskroshonungens konsistens

Maskroshonung har en hög druvsockerhalt. Honungen blir får fina kristaller (finkristallin) vid kristallisering. Väl rörd maskroshonung får en smörig konsistens.

Regler och kontroll

För att honung skall få säljas som “Maskroshonung” krävs en pollenhalt på över 50% från maskrosblomman. För beteckningar som t.ex. “Försommarhonung med maskros” räcker det 30% pollenhalt från maskros. För att kontrollera vilka växter bina samlat nektar från görs en pollenanalys av honungen.

Köpa maskroshonung

Maskroshonung kan köpas hos lokala biodlare om sorthonung skördas och förhållandena har varit gynnsamma.vensk honung Kläder Affischer Honungsbi | ALLT OM HONUNG Honungsbroschyr - Honung broschyr

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM HONUNG™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare.  Läs mer

error: