Glukosoxidas produceras i honungsbinas fodersaftskörtlar. Detta enzym reagerar i närvaro av syre och vatten med druvsockret så att det bildas glukonsyra och väteperoxid. Glukonsyran gör att honungen får ett lågt pH-värde (3,6-4,5) och väteperoxiden hämmar bakterietillväxten. Även honungens höga osmotiska tryck bidrar till att inga bakterier kan föröka sig i honungen. Läs mer om enzymer i honung i boken Bin till nytta och nöje.
Du kanske också gillar
Sorthonung
Sorthonung är honung av nektar från specifika växter, säsong eller geografiska områden. Honung har olika smak, färg och konsistens beroende på vilka växter honungsbin har hämtat nektar och andra söta växtsafter ifrån...
Vad är honung?
Honung – från blomma till burk Honungsbin samlar nektar som finns i blommor och även andra söta växtsafter från naturen. Nektarn omvandlar de till det vi kallar honung och lagrar den i bikupans vaxkakor. När bina...
Skiktad honung
Skiktad honung kan uppstå om honung förvaras i för hög värme eller oregelbunden förvaringstemperatur. Hur ser skiktad honung ut? Kristalliserat druvsocker sjunker till botten och fruktsocker lägger sig överst. Du ser...
Smulpaj med krusbär och honung
Recept på smulig paj med krusbär och honung. Serveras till kaffet. Smuldeg 100 g smör 2 dl vetemjöl 3 msk socker Fyllning 4 dl krusbär 1 dl honung (öka mängden honung om krusbären är sura) Till servering Lättvispad...
Hoisinsås med honung
Het sås med honung som passar till grillat, fågelrätter, som marinad eller dippsås. Ingredienser 1 tsk sambal oelek 1 tsk färsk, riven ingefära 1 msk ketchup eller chilisås 1 msk limesaft 1 msk soyasås 1 msk honung Gör...
- Honung
- Recept & Tips
- Biprodukter
- Bok om honung
- Allt om biodling
Det senaste
ALLT OM HONUNG
Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.