Glukosoxidas produceras i honungsbinas fodersaftskörtlar. Detta enzym reagerar i närvaro av syre och vatten med druvsockret så att det bildas glukonsyra och väteperoxid. Glukonsyran gör att honungen får ett lågt pH-värde (3,6-4,5) och väteperoxiden hämmar bakterietillväxten. Även honungens höga osmotiska tryck bidrar till att inga bakterier kan föröka sig i honungen. Läs mer om enzymer i honung i boken Bin till nytta och nöje.
Du kanske också gillar
Sorthonung
Sorthonung är honung av nektar från specifika växter, säsong eller geografiska områden. Honung har olika smak, färg och konsistens beroende på vilka växter honungsbin har hämtat nektar och andra söta växtsafter ifrån...
Vad är honung?
Honung – från blomma till burk Honungsbin samlar nektar som finns i blommor och även andra söta växtsafter från naturen. Nektarn omvandlar de till det vi kallar honung och lagrar den i bikupans vaxkakor. När bina...
Honung som läppstift
Torra läppar blir mjukare av honung. Vänligt för både din hud, din plånbok och miljön. Honung är enklaste och mildaste läppglans du kan tänka dig. Det smakar ju gott också, du får världens sötaste läppar! Imponera på...
Svartvinbärsgelé med honung
Förädla sommarens, förhoppningsvis goda, skörd av svarta vinbär med att göra egen vinbärsgelé sötad med honung. Servera som tillbehör till kött- och vilt. Ingredienser Ca 1 liter svarta vinbär, knappt mogna för bättre...
Ansiktsscrub med honung och kaffe
Gör en naturligt välgörande scrub för ansiktet med honung och kaffebönor. Förutom enzymer så innehåller honung antioxidanter som rengör, återfuktar och ger huden näring. Kaffe ger en grov konsistens för ansiktet men kan...
- Honung
- Recept & Tips
- Biprodukter
- Bok om honung
- Allt om biodling