Glukosoxidas produceras i honungsbinas fodersaftskörtlar. Detta enzym reagerar i närvaro av syre och vatten med druvsockret så att det bildas glukonsyra och väteperoxid. Glukonsyran gör att honungen får ett lågt pH-värde (3,6-4,5) och väteperoxiden hämmar bakterietillväxten. Även honungens höga osmotiska tryck bidrar till att inga bakterier kan föröka sig i honungen. Läs mer om enzymer i honung i boken Bin till nytta och nöje.
Du kanske också gillar
Sorthonung
Sorthonung är honung av nektar från specifika växter, säsong eller geografiska områden. Honung har olika smak, färg och konsistens beroende på vilka växter honungsbin har hämtat nektar och andra söta växtsafter ifrån...
Vad är honung?
Honung – från blomma till burk Honungsbin samlar nektar som finns i blommor och även andra söta växtsafter från naturen. Nektarn omvandlar de till det vi kallar honung och lagrar den i bikupans vaxkakor. När bina...
Nyttigt godis med honung
Gör eget nyttigt godis med honung, havregryn, frön, nötter och torkad frukt eller bär. Ingredienser 1 dl havregryn 1 dl solrosfrö 1 dl valnötter 1/2 dl sesamfrö 1/2 dl russin 1/2 dl hackad torkad frukt eller bär 2 tsk...
Jordgubbssaft med honung
Klassisk saft av jordgubbar och honung. Ingredienser Ca 500 g jordgubbar 2 dl vatten 3 dl honung Gör så här Skölj och snoppa jordgubbarna. Lägg jordgubbarna i en kastrull, häll på vatten, koka upp och låt sjuda ca 5-10...
Honung som läppstift
Torra läppar blir mjukare av honung. Vänligt för både din hud, din plånbok och miljön. Honung är enklaste och mildaste läppglans du kan tänka dig. Det smakar ju gott också, du får världens sötaste läppar! Imponera på...
- Honung
- Recept & Tips
- Biprodukter
- Bok om honung
- Allt om biodling
Det senaste
ALLT OM HONUNG
Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.