Glukosoxidas produceras i honungsbinas fodersaftskörtlar. Detta enzym reagerar i närvaro av syre och vatten med druvsockret så att det bildas glukonsyra och väteperoxid. Glukonsyran gör att honungen får ett lågt pH-värde (3,6-4,5) och väteperoxiden hämmar bakterietillväxten. Även honungens höga osmotiska tryck bidrar till att inga bakterier kan föröka sig i honungen. Läs mer om enzymer i honung i boken Bin till nytta och nöje.
Du kanske också gillar
Sorthonung
Sorthonung är honung av nektar från specifika växter, säsong eller geografiska områden. Honung har olika smak, färg och konsistens beroende på vilka växter honungsbin har hämtat nektar och andra söta växtsafter ifrån...
Vad är honung?
Honung – från blomma till burk Honungsbin samlar nektar som finns i blommor och även andra söta växtsafter från naturen. Nektarn omvandlar de till det vi kallar honung och lagrar den i bikupans vaxkakor. När bina...
Rådjursstek med honungsrostad rotsaksröra och lingondressing
Vilträtt med rådjur, rotsaker, lingon och honung för höstiga söndagsmiddagar. 4 portioner Rådjurstek 600 g rådjur, t.ex. innanlår eller sadel Honungsrostad rotsaksröra 1-2 morötter 2 skivor kålrot 1-2 palsternackor 3-4...
Honungssenap med whisky
Recept på senap smaksatt med honung och whisky. Receptet ger ca 3 dl honungssenap. Ingredienser 1 pkt (26 g) bruna senapsfrön 1 pkt (26 g) gula senapsfrön 1 dl vatten 1/2 msk vinäger 2 msk honung (gärna en smakrik...
Bivax – smältning, finsilning och gjutning
En film om hur man kan smälta, finsila och gjuta bivax på olika sätt.
Läs mer om honung Läs boken Honung
- Honung
- Recept & Tips
- Biprodukter
- Bok om honung
- Allt om biodling
Det senaste
ALLT OM HONUNG
Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.