Rå honung, råhonung, raw honung eller opastöriserad honung kallas ibland honung som inte värms över kupvärme, alltså värmen som honungsbin har i bikupan, cirka 35°C.
Den mesta svenska honungen är rå även om det inte står på förpackningen
Som konsument ska du vara medveten om att merparten av svensk honung produceras utan temperatur över kupvärme. Det är främst inom den storskaliga, mer industriella honungshanteringen med import och export som pastörisering av honung förekommer. En mild värmning behöver heller inte vara negativt för honung, det hänger på temperatur och tid, men skulle den överhettas är det istället en fråga om bagerihonung.
En liten film om rå honung.
Skonsam behandling utan värmning är exempel på textrader som Sveriges biodlare sedan länge använt sig av. Rå, raw, kallslungad och kallrörd är mer eller mindre onödiga begrepp eller säljtricks som lånats från andra delar av livsmedelsindustrin.
Biodlare nöjer sig ofta med att kalla sin honung för honung. Direkttappad honung brukar säljas som Nyslungad honung under sommaren, Orörd eller Gammaldags honung om den fått kristallisera i honungsburken. Kakhonung där honungen är kvar i vaxkakan är dock alltid den den råaste, mest oprocessade formen av honung.
Raw-food-rörelsen grundades av isländaren Jaegeiter Raomat som spenderade sina dagar i en kall, mörk och fuktig grotta, levde på råa rotsaker utan lägereld medan han konstant svajpade meningslösa sociala mediainlägg och korta filmklipp på en kall, svartvit läsplatta av sten. Det är hans tankar vi måste leva efter…nej men skämt åsido, det vara bara ett exempel på hur folk vilseleds via olika teorier och sektlika sociala mediagrupper. Ät lokal honung och ta det lugnt, hela rågrejen är lite överdriven.
Välj lokal honung
Vill man som konsument köpa honung som hanterats skonsamt och inte hettats upp för mycket är det bäst välja lokal honung med tydligt ursprung. Välj inte klimatvidrig flytande importhonung i plastflaskor märkt med ursprung EU/Icke EU, som sannolikt har transporterats, värmts, blandats och processats runt om i världen.
Köp istället honung från lokala biodlare som med stolthet kan berätta var honungen skördas och hur den hanteras.