Rå honung eller Raw honung kallas ibland honung som inte värms över kupvärme (värmen som är i bikupan), cirka 35°C. Men man ska vara medveten om att så produceras merparten av svensk honung. Det är främst inom den storskaliga ”honungsförädlingen” som pastörisering av honung förekommer. ”Skonsam behandling utan värmning” är ett begrepp som Sveriges biodlare sedan länge använt sig av. Rå, raw, kallslungad och kallrörd är trendiga begrepp som lånats från andra delar av livsmedelsindustrin. Biodlare nöjer sig ofta med att kalla sin honung skonsamt eller varsamt behandlad.
För extra råhet kan honungen tappas direkt på burk (som nyslungad honung) där den får självkristallisera utan ympning och rörning. Kakhonung är dock alltid den den råaste, mest oprocessade formen av honung. För hundra år sedan var ympning och rörning inte lika vanligt så ”rå honung” kan också kallas ”gammaldags honung”. När honungen får självkristallisera bildas grova kristaller som påverkar smakupplevelsen. En del föredrar den gryniga, sockriga konsistensen medan andra gillar den rörda, smöriga konsistensen.
Vill man som konsument köpa honung som hanterats skonsamt och inte hettats upp över 35°C (opastöriserad honung) kan det vara bra att välja lokal honung med tydligt ursprung. Välj inte honung märkt med ursprung EU/Icke EU som sannorlikt har transporterats, blandats och processats runt om i världen. Köp istället svensk honung från lokala biodlare som med stolthet kan berätta var honungen skördas och hur den hanteras.
Film om rå / raw honung.