ALLT OM HONUNG
Cementhonung - Betonghonung - Honung

Cementhonung

Cementhonung eller betonghonung brukar honungsdagg från den stora granbarrlusen (Sacciphantes abietis) kallas. Cementhonung kan hamna i honungsramarna vid angrepp av stora granbarrlusen på gran. Det som gör cementhonungen så hård är den svårlösliga och snabbkristalliserande sockerarten melicitos. Redan i de öppna cellerna kristalliserar honungen och får en vit färg. Även t.ex. rapshonung kristalliserar snabbt, i vaxkakornas celler om inte biodlaren skördar honungen i tid.

Det är inte ofta cementhonungen uppstår men när den väl gör det plockas ramarna bort och ersätts med slungade ramar eller ramar med vaxmellanväggar. Får biodlaren cementhonung i bisamhällena på hösten ersätts cementhonungen med motsvarande mängd vinterfoder. Bina kan inte använda cementhonungen som vinterfoder eftersom den kräver massor med vatten.

Ramar med cementhonung kan inte slungas och honungen kan inte lossas med honungslossare. Honung som kristalliserat i ramen kan smältas ur och separeras genom upphettning. Bivaxet lägger sig överst när honung och bivax smälts. Honungen kan bli värmebehandlad om högre temperaturer används under längre tid.

Ramar med cementhonung kan även sparas flera år och användas som foder på försommaren till starka bisamhällen. Ge bisamhället en till två ramar åt gången. Ramarna doppas i vatten och sätts i ytterkanten av yngelklotet i starka samhällen.



vensk honung Kläder Affischer Honungsbi | ALLT OM HONUNG Honungsbroschyr - Honung broschyr

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM HONUNG™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Läs mer

error: