ALLT OM HONUNG
Kakhonung

Kakhonung – honung i vaxkaka

Kakhonung, jungfruhonung eller honung i vaxkaka kallas honung som serveras eller säljs obehandlad i vaxkaka. Kakhonung kan sägas vara det naturligaste sättet att äta honung på och är en riktig delikatess.

Vaxkakan tuggas och vaxresterna spottas ut. Så åt man honung förr och gör fortfarande i många kulturer. Vi människor kan inte smälta bivaxet i magen men det är ofarligt att svälja. Om du sparar vaxresterna när du äter kakhonung så kan du smälta ner bivaxet och till exempel tillverka egen bivaxsalva.

På till exempel hotell serveras honung ibland i vaxkaka på frukostbuffén och då vet man att det är ett trevligt ställe som bryr sig lite extra om sina gäster.

”Et bi med större konst giör sig en honungskaka – än någon konungs kock kan prunkerätter baka”, inleder Spegels Gudz werk och hwila.

Kakhonung till frukost | ALLT OM HONUNG

Helt obehandlad honung

Kakhonung är så Rå eller Raw som honung kan bli. Skillnaden mot ”vanlig” rå honung, där honungen inte pastöriserats, är att kakhonung inte har processats över huvud taget. Honungen har varken slungats, pressats, självrunnit, ympatsrörts eller pastöriserats, utan är kvar i vaxkakans celler där honungsbina har placerat den.

Observera att slungad, pressad, självrunnen, ympad eller rörd honung därmed inte på något vis är en sämre produkt. Men om du av någon anledning letar efter helt obehandlad honung, ja, då blir det inte råare än kakhonung.

Kakhonung | ALLT OM HONUNG

Skörda kakhonung

Kakhonung skördas genom att vaxkakan levereras som den är i ramen eller skuren i bitar. Biodlare kan också använda sektionsramar, d.v.s en ram med sektioner som delar upp vaxkakan för att skörda mindre bitar av kakhonung. Har du en egen biodling tar du med förtjusning hand om vildbygge från bikupor och konsumerar som kakhonung.

Frysa honung - ALLT OM HONUNG

Förvara kakhonung

Svensk kakhonung kan förvaras i rumstemperatur om den konsumeras inom ett par veckor. Kakhonung blir aldrig gammal men den kan börja övergå från flytande till fast eller hård konsistens. Handlar du Nordisk kakhonung från biodlare under sommaren kommer honungen förr eller senare kristallisera i vaxkakan. Det gäller för de flesta honungssorter som vi har på våra breddgrader. För att bevara honungen flytande i vaxkakans celler kan du frysa in och tina upp kakhonung, för senare konsumtion.

Köp kakhonung

Svensk kakhonung säljs sällan i vanliga livsmedelsbutiker. Fråga istället lokala biodlare eller titta hos gårds- och delikatessbutiker. Hos en del biodlare kan du köpa hela vaxkakor i ramar eller mindre bitar i portionsförpackningar.

Kontakta biodlaren i god tid eftersom svenska biodlare skördar honung under sommar, sensommar och höst. Övriga årstider kan det vara svårt att få tag på svensk kakhonung.

En film om kakhonung – honung i vaxkaka.

error: