Kakhonung / Jungfruhonung

Kakhonung

Kakhonung, jungfruhonung eller honung i vaxkaka kallas honung som serveras eller säljs obehandlad i vaxkaka. Kakhonung kan sägas vara det naturligaste sättet att äta honung på och är en riktig delikatess. Vaxkakan tuggas och vaxresterna spottas ut. Så åt man honung förr och gör fortfarande i många kulturer. Vi människor kan inte smälta bivaxet i magen men det är ofarligt att svälja. På till exempel hotell serveras ibland honung i vaxkaka på frukostbuffén. Då vet man att det är ett bra hotell.

Kakhonung är så RAW (rå) som honung kan bli. Honungen har varken slungats eller pressats utan är kvar i vaxkakan celler. Spara vaxresterna när du äter kakhonung så kan du till exempel tillverka egen bivaxsalva.

“Et bi med större konst giör sig en honungskaka – än någon konungs kock kan prunkerätter baka”, inleder Spegels Gudz werk och hwila.

Köp kakhonung

Svensk kakhonung säljs sällan i vanliga livsmedelsbutiker. Fråga istället lokala biodlare eller gårds- och delikatessbutiker. Hos biodlare kan du köpa vaxkakor/ramar eller mindre bitar i portionsförpackningar. Kontakta biodlaren i god tid eftersom Svenska biodlare skördar honung under sensommar och höst. Övriga årstider kan det vara svårt att få tag på Svensk kakhonung.

Skörda kakhonung

Kakhonung skördas genom att vaxkakan levereras som den är i ramen eller skuren i bitar. Biodlare använder också sektionsramar eller runda sektionsramar som Ross Rounds för att skörda kakhonung.

En film om kakhonung – honung i vaxkaka.

Biodlingsföretagarna
Svensk honung - Köpa Honung - Närproducerad Honung
Biodling
PR-Produkter för Svensk biodling, biodlare och honung
Tryck egna etiketter