ALLT OM HONUNG
Maskroshonung

Vegansk honung

Vegansk honung och Bifri honung är exempel på påhittade begrepp som används för att lura konsumenter att honung kan produceras utan honungsbin. Bara honung producerad av honungsbin är och får kallas honung enligt lag. Honung och andra biprodukter är alltid animaliska. Honung och bin får inte användas i marknadsföring av industriellt processad eller hemkokad sirap.

Det förekommer recept på vegansk honung på diverse sajter och bloggar, men dessa recept ger inte honung. Maskroshonung och Granskottshonung rekommenderas ibland som veganska alternativ till honung, men de rätta namnen är Maskrossirap och Granskottssirap. Maskroshonung får bara användas på honung producerad av honungsbin av nektar från maskros.

Maskroshonung och granskottshonung som namn på sirapsblandningar är antagligen kvarlevor från gamla begrepp som användes innan skyddade beteckningar för honung infördes.

Veganska alternativ till honung?

Vilka är då de veganska alternativen till honung? Svaret är det finns inga alternativ. Ingen kan kopiera den för platsen och tidpunkten unika variationen av nektar och söta växtsafter som honungsbin samlar och skapar honung utav.

Men om du ändå inte vill ha honung, men en söt och trögflytande smet, ja då får du välja någon sirap, t.ex. lönnsirap, agavesirap eller liknande. Inte lika unikt, lokalt och gott som honung må vara – men vad du än gör, kalla det inte för honung, och nämn varken honung eller bin på förpackningen!

wanna-bee-sot-som-honung-produktbild
Wanna-bee – söt som honung, produktbilder och instagram-inlägg. Foto Renée Voltaire.

Exempel på marknadsföring av veganska alternativ till honung

Ett av de märkligaste exemplen på marknadsföring i gränslandet bjuder företaget Renée Voltaire på. Produkten heter visserligen inte Honung utan Wanna-bee (ordlek på begrepp med syfte för något som vill vara som bin), men dess slogan i samma storlek som poduktnamnet är Söt som honung. På ordet honung sitter en pratbubbla, som att texten honung skulle säga; Vegansk och fiberrik.

Som det inte vore nog med det innehåller texten på locketiketten; Veganskt alternativ till honung och dessutom en slogan till; let the bees be bees! (Låt bina vara bin!)Produkten innehåller också 18% inulin, enligt Wikipedia; Inulin är en populär tillsats i industriellt framställd mat. Det har dock visat sig att så lite som 40 gram om dagen kan leda till väderspänningar och diarré. Honung är visserligen svagt laxerande men det kanske var det man ville imitera.

Produkten marknadsfördes på Instagram med uppmaningen ”Do you wanna bee!” och hashtaggen #sötsomhonung. Produktsidorna är inte längre tillgängliga men produktbilderna fanns kvar vid en sökning jan 2023.

Förhoppningsvis har produkten utgått men det är oavsett mycket förvånande att ett företag, som är kända för ekologiska och naturliga råvaror, ens får idén att sälja en industriellt processad produkt utan honung, men ändå behöver nämna både honung och bin på förpackningen, och sedan slå ner på ”äkta” honung och biodlare (från biodlares synvinkel) genom att skriva ”Låt bina vara bin!” (från viss vegansk synvinkel, på engelska av någon anledning). Ett företag som dessutom säljer honung under egen etikett.



vensk honung Kläder Affischer Honungsbi | ALLT OM HONUNG Honungsbroschyr - Honung broschyr

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM HONUNG™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Läs mer

error: