ALLT OM HONUNG

Kontroll av honung

Kontroll av honungens ursprung
För att kontrollera vilka blommor bina samlat honungen ifrån görs en pollenanalys av honungen. För att honungen skall få namn efter blomsort (sorthonung) krävs en pollenhalt på över 50% från blomman (kan vara lägre för vissa växter). För allmänna beteckningar t ex ”Hösthonung med ljung” räcker det med 30 % pollenhalt från respektive blomsort.

Kontroll av vattenhalten i honung
Vattenhalten i honung mäts med en refraktometer. Vattenhalten kan variera mellan 15-18,5 %. Är den högre kan honungen börja jäsa.

Kontroll av diastas, enzymaktivitet
Gränsvärdet för enzymaktivitet är 8. Värden under 8 är  ej godkänt enligt honungsdirektivet.

Kontroll av HMF-värdet i honung
Kontroll av HMF-värdet gör för att se om honungen har varit uppvärmd/värmebehandlad. HMF-värdet i honung skall ligga under gränsvärdet < 40.

Testa honung

Det förekommer instruktioner på hur du ska kunna testa honung för dess äkthet här och var på nätet, dessa kan vi avfärda som mer eller mindre trams bara för att dra trafik. Fuskarna använder ofta så pass avancerade metoder att du knappast kan testa honung hemma i köket på ett korrekt sätt. Förhoppningsvis är det få personer som slösar honung på meningslösa hemtest. Ska du testa honung bör den istället skickas till labb eller någon mellanhand, t.ex. honungsringen.se.

Honungsringen – kontroll av honung

Honungsringen kontrollerar honung

Honungsringen är en oberoende ekonomisk förening som arbetar med kontroll av honungens ursprung och kvalité. Medlemmar i föreningen är större biodlare i Sverige som vill ha kontroll på sin produktion och analysera att den uppfyller EUs Honungsdirektiv. Honungsringen utför även analyser av i handeln förekommande honungsprodukter samt bistår med rådgivning i frågor rörande honungskvalité och ursprung.

Tipsa om misstänkt livsmedelsfusk med honung

Har du misstankar om fusk med honung? På Livsmedelsverkets webbplats kan du anonymt tipsa om misstänkt livsmedelsfusk.

Honungsbroschyr - Honung broschyr

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM HONUNG™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Läs mer

error: