ALLT OM HONUNG
Dunderhonung | ALLT OM HONUNG

Dunderhonung är sirap

Dunderhonung är en fiktiv typ av honung som seriefiguren Bamses farmor kokar ihop åt Bamse, som äter den för att bli stark, enligt Wikipedia.

Dunderhonung är som sagt fiktivt men från en verklig biodlares perspektiv uppmuntrar Bamse’s honungsförädlande farmor på sätt och vis till tillverkning av fuskhonung och dopning. Det är allvarligt och här riktar sig innehållet dessutom i första hand till små barn.

Bamses farmor kallar sin ”honung” för dunderhonung, vilket är olagligt. Detta eftersom det inte alls rör sig om honung utan en sirap som kokas ihop i köket på ett berg. Kokar du honung skall det klassas som sirap och i det här fallet är det även en sammansatt produkt med flera ingredienser.

Beteckningen på dunderhonung ska egentligen vara ”Dundersirap – sirap kokad på honung och dunderklocka”. Med tanke på hur Bamse reagerar på intag bör dessutom klassas som läkemedel, kosttillskott eller dopningsmedel.

Dunderhonung existerar visserligen i fantasins värld, men om Bamse ska stå för rättvisa och vara en förebild kan han åtminstone säga åt farmor att märka burkarna ”Dundersirap med risk för bärsärkagång”.

error: