Hemgjord läsk eller lemonad med svarta vinbär blir extra god när du sötar med honung. Du kan smaksätta med både bär eller blad av svarta vinbär, använder du blad kokar du ett extrakt precis som med svartvinbärsté. Har du redan gjort svartvinbärssaft med honung kan du använda den koncentrerad istället för bär.
Ingredienser
- Ca 1 msk svarta vinbär per glas (bär, blad eller saft)
- Ca 1 msk honung per glas, eller efter smak
- Isbitar, om du vill
- Kolsyrat mineralvatten
Gör så här
- Sjud svarta vinbär och en skvätt vatten i en kastrull så att bären mjuknar.
- Mosa bären med en potatisstomp.
- Sila av vätskan som ett extrakt i ett glas eller kärl.
- Rör ut honung i extraktet medan det är ljummet och låt svalna.
- Häll eventuella isbitar och en skvätt svartvinbärs-extrakt i kylda glas.
- Fyll upp med kolsyrat vatten, rör om och servera.