Honung är det traditionella sötningsmedlet som alltid har varit en självklar del i köket under människans historia. Upptäck smakupplevelserna och egenskaperna som honung och sorthonung tillför dina recept.
Fördelar med honung i matlagning
- Honung tillför inte bara smak utan lyfter även fram och balanserar de övriga ingredienserna i maten.
- Honung fungerar som förtjockningsmedel i såser, dressingar, marinader mm.
- Honung bevarar fukten i maträtterna och förlänger hållbarheten hos matbröd och fikabröd. Läs mer om bakning med honung.
- Honungsjäsmedel ger jäskraftig bakning.
En film om matlagning med honung.
Att tänka på när du ersätter socker med honung
- Honung är dubbelt så sött som socker.
- Räkna med att 1/2 dl honung ersätter 1 dl socker.
- I recept som innehåller 2 dl socker kan man byta ut 1 dl av sockret mot 1/2 dl honung.
- Minska ugnstemperaturen med 10-20°C eftersom honung har en lägre brännpunkt än socker.
- Olika honungssorter och recept ger olika resultat så prova dig fram.
- Sirap kan ofta ersättas med samma mängd honung.
- Istället för att använda decilitermått för fast honung är det lättare att väga den, se detaljerade jämförelser av volym och vikt.
- För hantering i vissa recept kan du även smälta honung med fast konsistens, men i de flesta recepten är fast eller trögflytande honung smidigare.
Honungens volym/vikt
1 dl honung = 140 g
1 msk honung = 20 g
1 tsk honung = 7 g
100 g honung = 0,7 dl
Se detaljerade jämförelser av volym och vikt.
Ersätt socker med honung
1 dl socker = 1/2 dl honung
Honungrecept
Här samlar vi alla tänkbara recept med honung för dig att prova. Imponera på familj och gäster eller unna dig själv något gott med honung – idag, ikväll och imorgon bitti, varje dag och jämt – det finns ett honungsrecept för varje tillfälle.
- Matbröd – Limpor, frallor, knäckebröd, kex och rån bakas med honung.
- Fikabröd – Allt från kanelbullar till kokosbollar blir godare med honungens hjälp.
- Frukost – Honung i müsli, på fil, yoghurt, gröt mm ger en bra start på dagen.
- Maträtter – Honung lyfter soppor, grytor, ugnsbakade grönsaker mm.
- Tillbehör – Inläggningar, pålägg och garnering med honung naturligtvis.
- Sås & dressing – Honung i salladsdressing, glazer och glasyrer gör skillnad.
- Desserter – Ingen middag är komplett utan en honungsefterrätt.
- Sylt & marmelad – Ta tillvara på frukt och grönt med honungens sötma & smak.
- Godis & snacks – Naturligt sött honungsgodis.
- Drycker – Honung i te, chokladdryck, saft eller soda, alla blir de väldigt goda.