Recept på traditionellt jäsmedel med honung för bakning av honungsbröd, såväl matbröd som fikabröd. Det är viktigt att honungen inte är pastöriserad, alltså värmd över 40°C. Handla därför honung hos din lokala biodlare, använd aldrig flytande importhonung i plastflaskor som säljs i matbutiker. Receptet är från Annelies Schöneck’s recept i den klassiska boken Dagligt bröd.
Använd 1 del grahamsmjöl och 1 del vetemjöl om du inte har tillgång till speltvete (dinkelmjöl). Honungsjäsmedlet har lång hållbarhet och när det börjar ta slut kan det utökas genom att tillsätta innehållet under ”Dag 1” men med 2 dl speltvete.
Gör så här
Dag 1
- 1 tsk honung
- 1/2 dl vatten med 40°C värme
- 3 dl speltvete (dinkelmjöl).
- Lägg ingredienserna i en 500 g honungsburk med löst påsatt lock.
- Rör om och ställ t.ex. i ett soligt fönster, under ett dygn i temperatur ca 25-30°C.
Dag 2
- 3/4 dl vatten i 40°C värme
- 1 dl speltvete (dinkelmjöl).
- Tillsätt i honungsburken med löst påsatt lock.
- Låt stå i temperatur ca 25-30°C.
Dag 3
- 1 1/2 dl vatten i 40°C värme
- 2 dl speltvete (dinkelmjöl).
- Tillsätt i honungsburken med löst påsatt lock.
- Efter ca 12 timmar kommer jäsningen igång.
- Sätt på lock och förvara burken i kylskåp.