Att göra eget knäckebröd med honung är enkelt och blir mycket gott. Servera med smör, ost och honung eller vilka pålägg som helst.
Ingredienser
20 g jäst
1 msk honung
1 msk salt
3 dl vatten
4 dl grovt rågmjöl
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning
1/2 dl solros- eller linfrö
2 dl sesamfrö
Gör så här
- Rör ut jästen, honungen och saltet i kallt eller ljummet vatten.
- Blanda i rågmjölet när jäst och honung löst sig.
- Rör därefter i resten av mjölet och fröerna så allt blandas väl.
- Låt degen jäsa några timmar. Rågmjölet utvecklar mer smak om degen får tid på sig. Det gör inget om den får jäsa till nästa dag.
- Dela degen i 6 bitar. Kavla bitarna till tunna kakor med mjölet som sparats till utbakning.
- Borsta bort överflödigt mjöl och nagga kakorna med gaffel om du vill.
- Placera bröden på bakplåt och stansa med rund pepparkaksform om du vill ha hål i mitten.
- Baka i 225°C ugn, cirka 10 min. Använd flera bakplåtar att växla mellan så arbetar du snabbare.
- Ta ut bröden och låt svalna på galler.
- Förvara ditt honungsknäckebröd torrt i rumstemperatur.
Video som visar hur du bakar eget knäckebröd med honung.