ALLT OM HONUNG
Honungsrostad pumpasoppa med muskot

Honungsrostad pumpasoppa med muskot

Smakrik och rökig soppa där pumpan rostas och karameliseras med hjälp av honung i ugn. Servera pumpasoppan med t.ex. nybakade honungsfrallor eller något rostat bröd. Recept för cirka 4 portioner.

Ingredienser

  • Ca 2 kg pumpa, skalad, avkärnad, grovhackad
  • 2 st lökar, i fjärdedelar
  • 2 st vitlöksklyftor, skalade
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk honung
  • ½ tsk muskotnöt, mald
  • Flingsalt och malen svartpeppar
  • 1 st buljongtärning i ca 500 ml vatten
  • 25 g smör

Till servering

  • Gräddfil
  • Flingsalt och malen svartpeppar
  • Hackad persilja eller gräslök
  • Rostat eller nybakat bröd

Gör så här

  1. Värm ugn till cirka 200-220°C. Klä 1-2 ugnsplåtar med bakplåtspapper och lägg på pumpa, lök och vitlök. Ringla över olja och honung, strö över muskotnöt, salt och svartpeppar. Rosta i 40 minuter eller tills grönsakerna är riktigt mjuka och gyllenbruna.
  2. Lös upp buljongstärningen i hett vatten. Häll grönsakerna i en mixer. Tillsätt ca 250 ml av buljongen och mixa tills det blir slätt. Beroende på storleken på din mixer kan du behöva bearbeta grönsakerna i omgångar.
  3. Häll i en stor kastrull och tillsätt mer buljong om du vill ha en soppa med tunnare konsistens.
  4. Låt sjuda på medelvärme i 10 minuter eller tills soppan är varm. Rör ner smör.
  5. Häll soppan i serveringsskålar. Stänk på lite gräddfil och strö över persilja eller gräslök. Krydda med flingsalt och malen svartpeppar. Servera med rostat bröd.
error: