ALLT OM HONUNG
Bivax Hållbarhet Förvaring | ALLT OM HONUNG

Hur länge håller bivax och hur ska det förvaras?

Rent bivax, alltså 100% bivax från honungsbin, håller liksom honung i princip hur länge som helst vid rätt förvaring. Bivax håller i åratal, decennier eller längre utan att det blir dåligt, möglar eller härsknar. Kvalitet, färg och konsistens på bivax kan dock påverkas av omgivningen beroende på hur och var det förvaras. 

Hur ska jag förvara bivax?

Långtidsförvara bivax i mörkt i rumstemperatur och luftfuktighet ca 40-60%, i en lufttät behållare för minsta påverkan av omgivningen. Ska du använda bivax regelbundet gör det inget om det ligger framme men det är bra om du har det i en burk eller påse så att det inte samlas damm på bivaxet.

Bivax Vit beläggning
Om bivax lagras länge och svalt kan det bildas en vit beläggning. Det påverkar inte bivaxets kvalitet och försvinner när bivaxet smälts på nytt.

Vad händer med bivax under förvaring

Det som oftast sker med bivax är att det efter en tid får en ljus beläggning, blir torrt och sprött eller bleknar i direkt solljus. Men bivaxet trots detta fortfarande fullt användbart i hushållet som vanligt, till ljus, salva, trä- och textilbehandling.

Läs mer om bivax.

error: