Katalas är ett enzym som finns i vävnader hos både växter och djur, bland annat i människans saliv. Det katalyserar reaktionen där väteperoxid omvandlas tillsyrgas och vatten. Enzymet ingår i skyddet mot fria radikaler som annars kan bildas från väteperoxid. Katalas är ett peroxidas och ett hemprotein. Läs mer hos Wikipedia.
Du kanske också gillar
Sorthonung
Sorthonung är honung av nektar från specifika växter, säsong eller geografiska områden. Honung har olika smak, färg och konsistens beroende på vilka växter honungsbin har hämtat nektar och andra söta växtsafter ifrån...
Vad är honung?
Honung – från blomma till burk Honungsbin samlar nektar som finns i blommor och även andra söta växtsafter från naturen. Nektarn omvandlar de till det vi kallar honung och lagrar den i bikupans vaxkakor. När bina...
Färsk honung
Färsk honung är en variant på begreppet nyslungad honung. Biodlare använder dock sällan uttrycket färsk utan kallar honungen nyslungad eller möjligtvis nyskördad. Även om vissa nyttigheter i honungen tappar verkan med...
Tassalva med bivax
Tillverka egen tassalva med bivax och rapsolja, ingredienser som är snälla mot djur och natur. Tassalva skyddar trampdynor hos hund och katt mot snö, kyla, fukt, vägsalt och annat som skadar och sliter. Särskilt...
Rulla ljus av bivax
Att rulla bivaxljus av vaxmellanväggar är enkelt och ljusen blir vackert gula och väldoftande. Här följer en liten guide med sånt du bör veta om, samt redskap och material du behöver för att tillverka dina rullade...
- Honung
- Recept & Tips
- Biprodukter
- Bok om honung
- Allt om biodling
Det senaste
ALLT OM HONUNG
Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.