Katalas är ett enzym som finns i vävnader hos både växter och djur, bland annat i människans saliv. Det katalyserar reaktionen där väteperoxid omvandlas tillsyrgas och vatten. Enzymet ingår i skyddet mot fria radikaler som annars kan bildas från väteperoxid. Katalas är ett peroxidas och ett hemprotein. Läs mer hos Wikipedia.
Du kanske också gillar
Sorthonung
Sorthonung är honung av nektar från specifika växter, säsong eller geografiska områden. Honung har olika smak, färg och konsistens beroende på vilka växter honungsbin har hämtat nektar och andra söta växtsafter ifrån...
Vad är honung?
Honung – från blomma till burk Honungsbin samlar nektar som finns i blommor och även andra söta växtsafter från naturen. Nektarn omvandlar de till det vi kallar honung och lagrar den i bikupans vaxkakor. När bina...
Honungssmör
Smör med honung, enkelt och gott på t.ex. bröd, kex eller pepparkakor. 2-4 portioner Ingredienser 100 g smör, rumsvarmt 3 msk honung, smält den lite om den är hård Gör så här Blanda honung med rumsvarmt smör, gärna med...
Honung för viktminskning
Honung och kanel hjälper när du vill gå ner i vikt. Blanda 1/2 tesked kanel med 1 tesked honung ett glas och häll på vatten. Rör om tills honungen löst sig. Drick en gång om dagen för ökad fettförbränning. Läs mer om...
Päronmarmelad med honung
Ibland blir det ett överflöd av päron på päronträdet i trädgården. Då är det dags att göra hemgjord marmelad sötad med honung. Receptet är gott som den är eller smaksatt med t.ex. vanilj, ingefära eller rosmarin...
- Honung
- Recept & Tips
- Biprodukter
- Bok om honung
- Allt om biodling
Det senaste
ALLT OM HONUNG
Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.