Kaka från Norrbotten med honung, citrusskal, ingefära och kanel. Servera till kaffet. Receptet är från boken Svenska landskapsrätter, Oskar Jakobsson 1963.
Ingredienser
200 g honung
150 g farinsocker
125 g smör
3 ägg
1 msk rivet apelsinskal
1 msk rivet apelsinskal
1 tsk malen ingefära
1/2 tsk kryddnejlika
1 tsk kanel
1 krm salt
225 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl mandel, hackad
Gör så här
- Värm honungen så den blir flytande.
- Rör smör och socker pösigt och blanda med honungen.
- Tillsätt ett ägg åt gången och rör smeten kraftigt.
- Tillsätt övriga ingredienser, mjöl blandat med bakpulver sist.
- Häll i en smord långpanna och strö på mandel.
- Lägg ett smörat bakplåtspapper över kakan och grädda 200-225°C tills ett stickprov inte kladdar.