Rykande het gryta med färs av rådjur eller annat vilt, chili, tomat, bönor, svamp, öl och honung såklart. Receptet ger cirka 4-6 portioner.
Ingredienser
- 1 msk vegetabilisk olja
- 1 gul lök, hackad
- 1 paprika, hackad
- 1-2 chilifrukt, hackad
- 500 g färs av rådjur eller annat vilt
- 4 vitlöksklyftor, hackade
- 2 msk chilipulver, eller efter smak
- 1 msk spiskummin
- 1 tsk paprikapulver
- ½ tsk malen kanel
- 1 tsk salt
- ½ tsk peppar
- 3 msk tomatpuré
- ½ tsk vinäger
- 2 msk honung
- 1 citron, saften
- ½ buljongtärning löst i 2 dl vatten
- 33 cl öl
- 3 stora tomater, hackade
- 250 g bönor efter smak, färdiga eller blötlagda i ett dygn
- 250 g svamp
Förslag på tillbehör
- Gräddfil
- Riven ost
- Persilja
- Bröd
- Kall öl
Gör så här
- Hetta upp olja i en gryta.
- Tillsätt gul lök, paprika och chilifrukt, fräs tills löken får färg.
- Tillsätt rådjursfärs och bryn.
- Tillsätt vitlök, chilipulver, malen kanel, paprika, spiskummin, salt och peppar.
- Fräs ett par minuter.
- Tillsätt tomatpuré, honung, vinäger, citron, buljong, öl, tomater och bönor.
- Rör om och låt chilin koka upp.
- Sänk till svag värme, låt sjuda under lock minst 30 minuter eller flera timmar.
- Portionera ut i skålar och servera med gräddfil, riven ost, persilja, bröd eller andra tillbehör du gillar.