ALLT OM HONUNG
Viltchili med honung | ALLT OM HONUNG

Viltchili med honung

Rykande het gryta med färs av rådjur eller annat vilt, chili, tomat, bönor, svamp, öl och honung såklart. Receptet ger cirka 4-6 portioner.

Ingredienser

  • 1 msk vegetabilisk olja
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 paprika, hackad
  • 1-2 chilifrukt, hackad
  • 500 g färs av rådjur eller annat vilt
  • 4 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 msk chilipulver, eller efter smak
  • 1 msk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • ½ tsk malen kanel
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk peppar
  • 3 msk tomatpuré
  • ½ tsk vinäger
  • 2 msk honung
  • 1 citron, saften
  • ½ buljongtärning löst i 2 dl vatten
  • 33 cl öl
  • 3 stora tomater, hackade
  • 250 g bönor efter smak, färdiga eller blötlagda i ett dygn
  • 250 g svamp

Förslag på tillbehör

  • Gräddfil
  • Riven ost
  • Persilja
  • Bröd
  • Kall öl

Gör så här

  1. Hetta upp olja i en gryta.
  2. Tillsätt gul lök, paprika och chilifrukt, fräs tills löken får färg.
  3. Tillsätt rådjursfärs och bryn.
  4. Tillsätt vitlök, chilipulver, malen kanel, paprika, spiskummin, salt och peppar.
  5. Fräs ett par minuter.
  6. Tillsätt tomatpuré, honung, vinäger, citron, buljong, öl, tomater och bönor.
  7. Rör om och låt chilin koka upp.
  8. Sänk till svag värme, låt sjuda under lock minst 30 minuter eller flera timmar.
  9. Portionera ut i skålar och servera med gräddfil, riven ost, persilja, bröd eller andra tillbehör du gillar.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.