Recept på inlagd sill med apelsin och honung. Servera på snittar eller buffé, gärna med honungssnaps. Apelsinsill passar extra bra kring jul eller påsk. Receptet ger 2-4 portioner beroende på hur mycket sill du använder.
Ingredienser
- Ca 200-400 g inläggningssill, vikt utan lag
- 1/2 röd lök, skivad
- 1/2 apelsin, skivad
- Ca 10 st korn kryddpeppar, krossad
- 10 st kryddnejlikor
- 2 st lagerblad
Honungslag
- 1 dl vatten
- 1/2 dl apelsinsaft
- 4 msk ättiksprit, 12 %
- 1 dl honung
Till servering
- Kokt potatis
- Kokta ägg
- Dill
- Honungsknäckebröd eller tunnbröd
- Honungssnaps
Gör så här
- Värm vatten, apelsinsaft och ättikssprit i en kastrull. Rör ner honung tills det löser sig och låt svalna.
- Häll av lagen från inläggningssillen och skär den i lagom bitar.
- Skiva rödlök och apelsin. Krossa kryddpeppar.
- Varva med lök, apelsin, sill, kryddpeppar, nejlikor och lagerblad i en glasburk eller skål.
- Häll lagen över.
- Sätt på lock och ställ i kylskåp över natten innan servering.