Gör din egen goda hemgjorda ättiksgurka, sötad och smaksatt med honung. Ättiksgurka är det ultimata tillbehöret på smörgåsar med hembakt honungsbröd eller på hamburgare.
Ingredienser
1 kg västeråsgurka
3 dillkronor
1/2 lök, tärnad
2 msk pepparrot, tärnad
Honungslag
4 dl vatten
4 dl honung
1 dl ättika 24%
2 msk salt
3 msk gula senapsfrön, eller korianderfrön
Gör så här
- Blanda ingredienserna för honungslagen i en kastrull och värm tills honung och salt löser sig.
- Skölj och borsta gurkorna.
- Skär gurkorna i önskad tjocklek
- Skölj dill, tärna lök och pepparrot.
- Varva gurkor, dill, lök och pepparrot i glasburkar.
- Häll över honungslagen tills den täcker knappt och sätt på lock
- Låt stå i kylskåp ungefär en vecka innan servering. Vänd gärna burken upp och ned då och då.
- Oöppnad burk håller cirka 1-2 månader i sval förvaring.