I marmelad med citron, gör honung den finare än veden full i bon. Servera på t.ex. bröd, skorpor och kex. Här kokar vi marmeladen med kärnor, men du kan lägga kärnor och ändbitar i knyte av bommulstyg om du föredrar det. Mixa citronerna grovt eller fint, och lämna en bitar eller tärningar för att skapa en konsistens som du gillar på marmeladen.
Ingredienser
- Ca 500 g citroner, ekologiska
- 500 g honung
- 4 dl vatten
Gör så här
- Tvätta och borsta citronerna.
- Skär bort ändbitarna och skär tunna skivor.
- Mixa citronen grovt eller fint i matberedare med en skvätt vatten vid behov. Lämna ca 200 g i skivor eller tärningar att tillsätta vid kokningen om du vill ha grövre bitar i marmeladen.
- Häll citronsmeten och resten av vattnet i en kastrull.
- Koka på svag värme med lock ca 30 minuter med omrörning då och då.
- Tillsätt honung och koka kraftigt ca 10-15 minuter tills blandningen klarar marmeladprov; lägg en klick på en tallrik och kyl snabbt, dra en sked genom och se att det inte flyter ihop.
- Häll i rena glasburkar och sätt på lock.
- Låt svalna och förvara i kylskåp.