ALLT OM HONUNG
Citronmarmelad med honung | ALLT OM HONUNG

Citronmarmelad med honung

I marmelad med citron, gör honung den finare än veden full i bon. Servera på t.ex. bröd, skorpor och kex. Här kokar vi marmeladen med kärnor, men du kan lägga kärnor och ändbitar i knyte av bommulstyg om du föredrar det. Mixa citronerna grovt eller fint, och lämna en bitar eller tärningar för att skapa en konsistens som du gillar på marmeladen.

Ingredienser

  • Ca 500 g citroner, ekologiska
  • 500 g honung
  • 4 dl vatten

Gör så här

  1. Tvätta och borsta citronerna.
  2. Skär bort ändbitarna och skär tunna skivor.
  3. Mixa citronen grovt eller fint i matberedare med en skvätt vatten vid behov. Lämna ca 200 g i skivor eller tärningar att tillsätta vid kokningen om du vill ha grövre bitar i marmeladen.
  4. Häll citronsmeten och resten av vattnet i en kastrull.
  5. Koka på svag värme med lock ca 30 minuter med omrörning då och då.
  6. Tillsätt honung och koka kraftigt ca 10-15 minuter tills blandningen klarar marmeladprov; lägg en klick på en tallrik och kyl snabbt, dra en sked genom och se att det inte flyter ihop.
  7. Häll i rena glasburkar och sätt på lock.
  8. Låt svalna och förvara i kylskåp.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.