ALLT OM HONUNG
Polish med bivax för skinn / läder

Bivaxpolish för skinn / läder

Prova att göra egen skokräm eller läderbalsam med bivax. Polish med bivax är utmärkt att behandla läder, skinn eller textil med för att rengöra och få ett vatten- och väderbeständigt skydd. Till exempel skor, kläder, möbler, väskor, böcker med läderomslag, ridutrustning, sadlar mm.

Det här receptet innehåller terpentin men ofta går det lika bra att använda bivaxsalva med vegetabilisk olja eller enbart bivax som smälts eller gnids mot ytan.

Bivax köper du hos din lokala biodlare eller biredskaphandlarna. Se upp med att importera och undvik så många mellanhänder som möjligt eftersom bivax ofta förfalskas. Skär bivaxet i mindre bitar för att lättare kunna väga/smälta. Använd aldrig din vanliga köksutrustning till att smälta eller röra bivax eftersom det blir svårt att rengöra. Var försiktig vid hantering av bivax och terpentin eftersom de är brandfarliga, har låg flampunkt och kan självantända vid uppvärmning.

Ingredienser

100 g bivax
570 ml ren terpentin
570 ml kokande vatten
25 g oparfymerad tvål eller tvålflingor

Tillagning

  1. Skär, strimla eller riv bivaxet i terpentinet och låt stå tills det löst upp sig. Alternativt kan du värma bivax och terpentin på låg värme i en gammal kastrull eller plåtburk i ett vattenbad.
  2. Riv tvål eller tillsätt tvålflingor i kokande vatten. Rör om kraftigt tills tvålen löst sig.
  3. Låt tvålvattnet svalna.
  4. Häll tvålvattnet i det smälta bivaxet och terpentinet, och rör kraftigt till ingredienserna blandas.
  5. Häll blandningen i burk med tättslutande lock. Bivaxpolishen har lång hållbarhet.

Användning

Gnid in ytan som ska behandlas med en liten mängd polish på en torr trasa. Använd bivaxpolishen sparsamt. Bearbeta materialet tills eventuell smuts löser sig och tills hela ytan är behandlad. Efterpolera med en torr trasa för bättre glans och lyster.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: