ALLT OM HONUNG
Polish med bivax för skinn / läder

Bivaxpolish för skinn / läder

Prova att göra egen skokräm eller läderbalsam med bivax. Polish med bivax är utmärkt att behandla läder, skinn eller textil med för att rengöra och få ett vatten- och väderbeständigt skydd. Till exempel skor, kläder, möbler, väskor, böcker med läderomslag, ridutrustning, sadlar mm. 

Använd bivaxpolishen sparsamt och polera med en trasa efteråt för bättre glans och lyster. Det här receptet är med terpentin men ofta går det lika bra att använda bivaxsalva med vegetabilisk olja eller enbart bivax som smälts eller gnids mot ytan.

Bivax köper du hos din lokala biodlare eller biredskaphandlarna, se upp med att importera själv eftersom bivax ofta förfalskas. Skär bivaxet i mindre bitar för att lättare kunna väga/smälta. Var försiktig vid hantering av bivax och terpentin eftersom de är brandfarliga, har låg flampunkt och kan självantända vid uppvärmning.

Ingredienser

100 g bivax
570 ml ren terpentin
570 ml kokande vatten
25 g oparfymerad tvål eller tvålflingor

Tillagning

Skär, strimla eller riv bivaxet i terpentinet och låt stå tills det löst upp sig eller värm bivax/terpentin på låg värme i en gammal kastrull eller plåtburk i ett vattenbad (kastrull med varmt vatten).

Riv tvål eller tillsätt tvålflingor i kokande vatten. Rör om kraftigt tills tvålen löst sig.

Låt tvålvattnet svalna.

Häll tvålvattnet i det smälta bivaxet/terpentinet och rör kraftigt till ingredienserna blandas.

Häll blandningen i burk med tättslutande lock.

Bivaxpolishen har lång hållbarhet.

Honungsbroschyr - Honung broschyr

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM HONUNG™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Läs mer

error: