Björnbär är en populär biväxt för honungsbin och andra insekter, såväl som biodlare förstås. Nektar från björnbärsbuskens blommor kan vara en källa till honung och bladen kan vara en källa till gott te. Även bären kan användas till te men de är ju enklare att äta som de är eller göra marmelad av.
Plocka björnbärsblad i din egen trädgård eller där du hittar dom i det vilda. Se upp med de vilda bladen och klipp bort eventuella vassa taggar på undersidan. Använd färska blad eller torka dom för tebryggning under vinterhalvåret. Söta ditt björnbärste med honung och varva ner efter en lång dag.
Ingredienser
Vatten, 1 kopp per person
Blad av björnbär, färska eller torkade
Honung, ca 1 tsk eller efter smak
Tillbehör om du vill
En skvätt mjölk
Gör så här
- Använd färska blad av björnbär eller torkade blad.
- Lägg bladen i en kastrull och fyll på med vatten.
- Koka upp med lock, stäng av värmen och låt dra i ca 5-10 min.
- Sila téet med tesil i kopp när vätskan är fingervarm.
- Blanda en tsk honung per kopp eller efter smak och servera.