Blomsterhonung är en allmän beteckning för honung av nektar från blommor, blommande träd och buskar.
Merparten av den honung som produceras i världen kommer från bin som hämtat sin nektar från någon form av blommor. Om blomsterhonung kan sägas skilja mot någon annan honung så är det bladhonung/skogshonung från honungsdagg. Det betyder alltså att blomsterhonung är nektarhonung och inte bladhonung.
Sveriges biodlare märker sällan sin honung som blomsterhonung, beteckningen syns främst på importerade plastflaskor i matbutiker. Man skulle kunna säga att blomsterhonung är ett finare namn som ger mer flärd åt uppblandad nektarhonung, eller i värsta fall falsk honung.
Beteckningen är alltså lite luddig och onödig. Särkilt om det står blomsterhonung på burken utan att ange vilken typ av blomster det är, vilket ursprungsområde honungen skördats från och vem biodlaren är.
Det är precis den identitetslösa importhonungen som säljs som flytande honung i klämflaskor av plast hos i ICA, COOP m.fl. Honung uppblandad från olika länder och kontinenter märkt med ursprung inom/utom EU. Äkta vara nominerade t.ex. Svensk Honungsförädling’s produkt Ekologisk Blomsterhonung, där den kom på andra plats i Årets matbluff 2020.
I sydligare länder är det vanligare med bladhonung och det finns möjligtvis ett större behov att märka övrig honung som blomsterhonung. Kanske går vi samma väg även här i Norden i och med klimatkrisen som börjar ge långa perioder av extrem torka och därmed större skördar av bladhonung. Men det lär inte ske eftersom blomsterhonung alltid kommer ha ett skimmer av bluff över sig. Sveriges biodlare använder bättre sätt att geografiskt beskriva honungens verkliga ursprung.
Blomsterhonungens smak, färg och konsistens
Blomsterhonungens smak, färg och konsistens varierar beroende på vilka växter som honungsbin samlat nektar från.
Köpa blomsterhonung
Blomsterhonung kan köpas i matbutiker som använder beteckningen, men det är som sagt inget vi råder dig till. Står det blomsterhonung på förpackningen är det ett varningstecken. Välj honung från lokala biodlare om det finns i butikshyllan istället, annars kontaktar du biodlarens direkt.