Variant på söt och pepprig Brantevikssill med mycket dill och honung. Tillsätt mer peppar eller honung efter smak. Servera med t.ex. potatis, ägg, knäckebröd eller tunnbröd, som huvudrätt, tillbehör eller på snittar vid buffé. Och glöm för Sörens skull inte honungssnapsen. Receptet ger 2-4 portioner beroende på hur mycket sill du använder.
Ingredienser
- Ca 200-400 g inläggningssill, vikt utan lag
- 1 gul lök, hackad
- 1 röd lök, hackad
- 1 knippe dill, hackad
- 1 citron, skalet, finrivet
- 1-2 lagerblad, smulat
- 15 korn av kryddpeppar, mortlade
- 10 korn av vitpeppar, mortlade
- 10 korn av svartpeppar, mortlade
Honungslag
- 1 dl honung
- 1 dl vatten
- 0,5 dl ättikssprit, 24%
Till servering
- Kokt potatis
- Kokta ägg
- Honungsknäckebröd eller tunnbröd
- Honungssnaps
Gör så här
- Häll av lagen från inläggningssillen och skär den i bitar.
- Värm ingredienserna till honungslagen, rör om tills honungen löser sig och låt svalna.
- Mortla peppar, hacka lök och dill, smula lagerblad och riv citronskal fint.
- Blanda sill, peppar, lök, lagerblad och citron i en bunke, ös ner i en glasburk.
- Häll över honungslagen och låt stå med lock över natten.