Härlig paj med citron, honung och maräng. Passar till både till fikat eller som dessert.
Ca 6 portioner
Pajdeg
3,5 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk vatten
Ugnstemperatur för pajskalet 225°C
Citronkräm
3 dl vatten
2 1/2 dl honung
4 msk majsstärkelse (Maizena)
5 msk pressad citron
3 äggulor
2 msk smör
Maräng
3 äggvitor
1 1/2 dl socker
Ugnstemperatur för marängen 175°C
Gör så här
- Pajdeg:
Blanda ihop ingredienserna till pajen i matberedare. - Låt degen vila en halvtimma i kylen.
- Ställ ugnen på 225°C.
- Tryck eller kavla sedan ut den degen i en ugnssäker form och grädda den ca 15 min.
- Låt svalna.
- Citronkräm:
Blanda vatten, honung, majsstärkelse, pressad citron i en kastrull. - Rör under uppkokning.
- Ta kastrullen från värmen.
- Skilj äggens gulor och vitor.
- Rör ner gulorna i citronkrämen.
- Låt sjuda upp under omrörning, men låt ej koka.
- Blanda i smör.
- Låt krämen svalna och häll den sedan på pajskalet.
- Maräng:
Vispa vitorna till skum. - Tillsätt hälften av sockret och vispa smeten styv.
- Rör ner resten av sockret.
- Skeda ut eller spritsa marängen över citronkrämen.
- Grädda pajen i mitten av ugnen i 175°C tills marängen får färg.
- Låt svalna innan servering.