ALLT OM HONUNG
Citronpaj med honung och maräng.

Citronpaj med honung och maräng

Härlig paj med citron, honung och maräng. Passar till både till fikat eller som dessert.

Ca 6 portioner

Pajdeg

3,5 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk vatten
Ugnstemperatur för pajskalet 225°C

Citronkräm

3 dl vatten
2 1/2 dl honung
4 msk majsstärkelse (Maizena)
5 msk pressad citron
3 äggulor
2 msk smör

Maräng

3 äggvitor
1 1/2 dl socker
Ugnstemperatur för marängen 175°C

Gör så här

  1. Pajdeg:
    Blanda ihop ingredienserna till pajen i matberedare.
  2. Låt degen vila en halvtimma i kylen.
  3. Ställ ugnen på 225°C.
  4. Tryck eller kavla sedan ut den degen i en ugnssäker form och grädda den ca 15 min.
  5. Låt svalna.
  6. Citronkräm:
    Blanda vatten, honung, majsstärkelse, pressad citron i en kastrull.
  7. Rör under uppkokning.
  8. Ta kastrullen från värmen.
  9. Skilj äggens gulor och vitor.
  10. Rör ner gulorna i citronkrämen.
  11. Låt sjuda upp under omrörning, men låt ej koka.
  12. Blanda i smör.
  13. Låt krämen svalna och häll den sedan på pajskalet.
  14. Maräng:
    Vispa vitorna till skum.
  15. Tillsätt hälften av sockret och vispa smeten styv.
  16. Rör ner resten av sockret.
  17. Skeda ut eller spritsa marängen över citronkrämen.
  18. Grädda pajen i mitten av ugnen i 175°C tills marängen får färg.
  19. Låt svalna innan servering.
error: