Ca 6 portioner. Passar till både till fikat eller som dessert.
Pajdeg
3,5 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk vatten
Ugnstemperatur för pajskalet 225°
Citronkräm
3 dl vatten
2 1/2 dl honung
4 msk majsstärkelse (Maizena)
5 msk pressad citron
3 äggulor
2 msk smör
Maräng
3 äggvitor
1 1/2 dl socker
Ugnstemperatur för marängen 175°
Tillagning
Pajdeg: Blanda snabbt ihop ingredienserna i matberedare. Låt degen vila en halvtimma i kylen. Tryck eller kavla sedan ut den degen i en ugnssäker form och grädda den ca 15 min. Låt svalna.
Citronkräm: Blanda vatten, honung, majsstärkelse, pressad citron i en kastrull. Rör under uppkokning. Ta kastrullen från värmen.
Skilj äggens gulor och vitor. Rör ner gulorna i citronkrämen. Låt sjuda upp under omrörning, men låt ej koka. Blanda i smör. Låt krämen svalna och häll den sedan på pajskalet.
Maräng: Vispa vitorna till skum. Tillsätt hälften av sockret och vispa smeten styv. Rör ner resten av sockret. Skeda ut eller spritsa marängen över citronkrämen. Grädda pajen i mitten av ugnen tills marängen får färg.