Recept på gáhkku, glödkaka eller hällbröd som får jäsa med honung, ett mjukt och segt tunnbröd i samiskt stil.
Ingredienser
- 5 dl vatten
- 25 jäst
- 1/2 dl honung
- 1 nypa salt
- 10-12 dl vetemjöl
- 50 g smör
Gör så här
- Blanda jäst, vatten, honung och salt i en bunke.
- Tillsätt 7-8 dl vetemjöl och rör ut ordentligt.
- Smält smör och rör ut i degen.
- Rör ner mer mjöl till det blir en smidig deg som släpper från kanten i bunken.
- Låt jäsa under duk någon timme.
- Dela degen i 20-25 bullar.
- Kavla ut en bulle i taget till en tunn kaka ca 2-3 mm tjock.
- Hetta upp en gjutjärnspanna med smör, ister eller olja.
- Grädda ett bröd i taget ett par minuter på varje sida tills det börjar få färg.
- Servera med rikligt med smör, gärna medan bröden är ljumma eller frys in bröden för senare bruk.