ALLT OM HONUNG
Dessertvin med plommon och honung. Foto copyright © ARTCOPY SWEDEN AB.

Dessertvin med plommon och honung

Ett förträffligt sött dessertvin med plommon och honung som passar perfekt till ostbrickan. Ett fint sätt att ta vara på skörden under bra plommonår. Vi använde plommonsorten ’Reine Claude d’Oullins’ i det här receptet men det går bra med andra sorter. En fördel är att ju sötare plommon desto bättre och starkare blir vinet.

Ingredienser

5 kg plommon + 2,5 l vatten
3 kg honung + 2 l vatten
50 g jäst (vanlig ”blå” bakjäst går utmärkt)

Redskap

1 kärl med lock
1 jäskärl med jäsrör
1 sil

Gör så här

  1. Tryck sönder plommonen i ett kärl. Koka upp 2,5 liter vatten och skålla plommonen i kärlet. När vätskan med plommonen svalnat till under 25°C smular du ner jästen. Rör om väl så jästen blandas. Låt stå 3-4 dagar med löst påsatt lock och rör om varje dag.
  2. Sila av saften från plommonen och fyll i ett jäskar. Koka honungen med 2 liter vatten och låt svalna till under 25°C innan du häller det i jäskaret med plommonvattnet. Sätt på jäsrör och låt stå i rumsvärme tills jäsningen kommer igång. Sedan får vinet jäsa på svalare plats i 4-6 månader.
  3. Tappa om och häll bort bottensats någon gång under vintern eller våren. Våren året därpå kan du njuta av vinet. Förvara vinet svalt och tappa i mindre karaff vid servering. Förslagsvis serveras det till en lokal, gärna stark ost.

I den här filmen visas hur dessertvinet tillverkas.

error: