Recept på ett rejält bröd som bakas med filmjölk, honung, nötter, frön och torkad frukt.
Ingredienser
- Ca 300 g nötter och frön
- Ca 300 g torkad frukt
- 1 1/2 tsk salt
- 2 dl rågmjöl
- 4 dl vetemjöl
- 5 dl filmjölk
- 1 tsk bikarbonat
- 1 dl honung
- Rapsolja till pensling av brödform
Gör så här
- Hacka nötter och skär torkad frukt.
- Blanda nötter och frön med salt, rågmjöl och vetemjöl i en bunke.
- Rör ut bikarbonat i filmjölk och rör ner i bunken.
- Tillsätt honung och frukt, rör ihop till en smet.
- Penslad en avlång brödform av aluminum med rapsolja (samma sorts tråg som biodlare använder i solvaxsmältaren).
- Häll smeten i formen och sprid ut jämnt.
- Grädda nederst i ugn 165-175°C i ca 2 timmar. Täck över formen med aluminiumfolie efter ca 60 minuter så att inte brödet blir så brunbränt upptill.
- Ta brödet från formen och låt svalna i en bakduk på galler.