Recept på hamburgerbröd jästa med honung. Dessa bröd är lika goda till burgare som till frukost eller mellis.
Ingredienser
- 5 dl fingervarmt vatten
- 25 g jäst
- 1-2 msk honung
- 2 msk rapsolja
- 1 msk salt
- ca 12-13 dl vetemjöl
Eventuell garnering
- 1 msk vegetabilisk olja eller 1 lätt vispat ägg
- Sesamfrön
Gör så här
- Rör ut jäst, honung och vatten i en bunke.
- Tillsätt olja, salt och 10 dl av vetemjölet.
- Arbeta degen smidig för hand eller med degmaskin.
- Låt jäsa i bunke under bakduk 1 timme.
- Arbeta in resten av mjölet till en smidig deg.
- Rulla ut degen i längder och dela längderna i 10-20 bitar beroende på hur stora bröd du vill ha.
- Rulla bitarna till släta bullar och placera dem på bakplåt.
- Pensla bullarna med vegetabilisk olja eller lätt vispat ägg och strö över sesamfrön.
- Jäs bullarna under duk till dubbel storlek ca 40-60 minuter beroender på rumstemperatur.
- Baka i ugn 225°C ugn ca 10 minuter eller tills bullarna är gyllenbruna.
- Låt bröden svalna på galler.
- Dela hamburgerbröden vid servering eller frys in.