När rönndruvan glöder är det fest i naturen. Rönnens bär är ett bevis på det oersättliga arbete som våra bin utför. Deras pollineringsarbete ger oss ett rikare djur- och fågelliv. Dessutom ger deras arbete en friskare natur. Här är ett recept på rönnbärsgelé med honung som passar bra till höstens vilt-rätter.
Ingredienser
350 g rönnbär (helst knappt mogna för bäst pektinhalt)
200 g syrliga äpplen (helst knappt mogna för bäst pektinhalt)
2,5 dl vatten
2 dl honung
Tillagning
- Rensa och skölj rönnbären, frys dem några timmar.
- Skär äpplen i bitar. Koka vatten, rönnbär och äpplen ca 15 minuter och kläm sönder dem.
- Låt massan rinna genom silduk minst 30 minuter.
- Tillsätt honung till saften och låt koka 10-15 minuter.
- Gör geléprov/marmeladprov genom att skeda ut en klick på ett fat. Skrapa med skeden genom klicken – flyter gelén ihop är den inte klar, håller den sig kvar på sidorna är gelén klar.
- Blir det skum kan du ta bort det men det är inget måste.
- Häll gelén i glasburk, sätt på lock och förvara i kylskåp. Servera till t.ex. vilträtter.
Film som visar hur du gör egen rönnbärsgelé med honung.