Rönnbärsgelé med honung

Rönnbärsgelé med honung

När rönndruvan glöder är det fest i naturen. Rönnens bär är ett bevis på det oersättliga arbete som våra bin utför. Deras pollineringsarbete ger oss ett rikare djur- och fågelliv. Dessutom ger deras arbete en friskare natur. Här är ett recept på rönnbärsgelé med honung som passar bra till höstens vilt-rätter.

Ingredienser

350 g rönnbär (helst knappt mogna för bäst pektinhalt)
200 g syrliga äpplen (helst knappt mogna för bäst pektinhalt)
2,5 dl vatten
2 dl honung

Tillagning

Rensa och skölj rönnbären, frys dem några timmar.

Skär äpplen i bitar. Koka vatten, rönnbär och äpplen ca 15 minuter och kläm sönder dem.

Låt massan rinna genom silduk minst 30 minuter.

Tillsätt honung till saften och låt koka 10-15 minuter.

Gör geléprov/marmeladprov. Geléprov/marmeladprov görs genom att du skedar ut en klick på ett fat. Skrapa med skeden genom klicken – flyter gelén ihop är den inte klar, håller den sig kvar på sidorna är gelén klar.

Blir det skum kan du ta bort det men det är inget måste.

Häll gelén i glasburk, sätt på lock och förvara i kylskåp. Servera till t.ex. vilt.

En video som visar hur du gör egen rönnbärsgelé med honung.

PR-Produkter för Svensk biodling, biodlare och honung

Youtube

Recept och tips med biprodukter