Paj med svenska bär och svensk honung. Kan varieras med andra syrliga bär som till exempel vinbär, hallon eller lingon.
Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
1 msk honung
1-2 msk kallt vatten
Fyllning
2 dl vispgrädde
2 ägg
250 g hjortron, tinade om de är frysta
1/2-1 dl honung beroende på bär, lingon behöver lite mer sötma
Gör så här
- Kör mjöl, honung och smör skuret i småbitar i matberedaren tills degen blir smulig.
- Häll ner 1-2 msk vatten och kör igen.
- Stanna matberedaren så fort en degboll formats.
- Låt degen vila 1 timme i kylskåp.
- Kavla ut degen och lägg i en rund form. Låt vila i formen en halvtimme. Får du deg över kan du göra dekorationer att toppa med vid steg nr 8.
- Grädda pajskalet utan fyllning i mitten av ugnen 200°C i ca 15 min,.
- Fördela bären över pajskalet.
- Vispa samman vispgrädde, ägg och honung. Häll över bären.
- Baka ytterligare ca 20 min.
- Låt svalna innan servering.